Björn Ursing

Utforska författaren

Ingen har i modern tid gjort mer än Björn Ursing (1888-1973) för att befästa intresset för den svenska vildfloran. Hans vackra och lätthanterliga fälthandbok har nu gått ut i mer än en halv miljon exemplar. Han var pionjär inom området naturhandböcker som bygger på bilden för artbestämning.

Björn Ursing var biolog, lektor i biologi och kemi vid Högre allmänna läroverket för flickor på Norrmalm i Stockholm 1935-56. Bland hans utgivna verk kan nämnas Svenska växter i text och bild (1947, 1949), Däggdjur och fåglar (1951), Kräldjur/Groddjur/Fiskar (1956) och Ryggradslösa djur (1971).

Utgivning

Om boken

När det gäller intresset för den svenska vildfloran är det få som haft så stor betydelse som Björn Ursing. Sedan hans Fältflora kom ut första gången på femtiotalet har den gått ut i mer än en halv miljon exemplar. Och som den klassiker denna vackra och lätthanterliga fälthandbok är fortsätter den att hitta nya läsare.

Mycket har hänt inom den botaniska forskningen sedan den första upplagan kom ut. 1981 gjordes därför en revidering av boken av botanikern Hans-Erik Wanntorp. Inför den 18:e upplagan har
ytterligare moderniseringar gjorts.

Floran visar nu 867 växter och innehåller enkla och kortfattade artbeskrivningar, nycklar för växtbestämning och schematiska svartvita teckningar av olika växtdelar.

Läs mer

Björn Ursing, Björn Gidstam, Björn Ursing

Fältflora