Charles Dickens

Utforska författaren

Charles John Huffam Dickens föddes i Portsmouth i England 1812.
När Charles var tio år gammal flyttade familjen till London. Hans far fick ekonomiska problem och familjen blev utfattig. Charles, som då var i tolvårsåldern, fick hjälpa till att tjäna pengar. Som barnarbetare i en skosmörjefabrik fick han arbeta tolv timmar om dygnet, men lönen var så liten att han knappt hade råd att äta sig mätt.
Hans skolgång blev det inte mycket med, men som tonåring lärde han sig att stenografera och blev senare journalist. Han reste runt i Storbritannien för att bevaka valkampanjer och rapportera från parlamentsdebatter.

Dickens anses som en av de största engelskspråkiga författarna och var den mest framträdande romanförfattaren under den viktorianska eran. Ett mått på hans popularitet är att ingen av hans romaner eller noveller har slutat tryckas på engelska. Dickens skrev huvudsakligen följetongsromaner, vilket var en vanlig form för skönlitteratur på den tiden.
Några av Charles Dickens övriga böcker, som alla publicerades som följetongsromaner innan de kom ut i bokform, är bl.a. Pickwickklubben, Nicholas Nickleby, och David Copperfield.
Dickens dog 9 juni 1870 i sitt hem efter ett slaganfall. Han var då 58 år gammal.

Utgivning

Om boken

Läs mer

Charles Dickens, Hablot K. Browne (Phizz)

David Copperfield