Ulf Löfgren

Foto: Olle Carlström

Utforska författaren

Ulf Löfgren, 1931–2011, var en av vår tids främsta barnboksillustratörer och skapade en imponerande lång rad böcker.

I över 45 år berikade Ulf Löfgren barnbokssverige med titlar som Det underbara trädet, Patriks snabbverkstad, Sagan om de två trollstavarna och böckerna om Ludde och Albin – hans mest älskade barnboksfigurer. Han skapade också bilderna till de klassiska tv-programmen om Pellepennan och Suddagumman, och förutom sina egna böcker illustrerade han ofta andras verk – t.ex. H.C. Andersens sagor. På 1990-talet illustrerade Ulf Löfgren den första helsvenska barnbibeln, Bibel för barn, ett omfattande arbete som tog över tre år.

Ulf Löfgrens konstnärskap var unikt, och jämförelser har ofta gjorts med de gamla kurbitsmålarnas verk. Tråden genom hans produktion var humorn, värmen och det lite lätt skruvade. Många av hans böcker har nått berömmelse utanför landets gränser – han finns översatt till ett 20-tal olika språk. Debuten skedde 1959 med Barnen i djungeln som omedelbart blev en succé och belönades med Elsa Beskow-plaketten.

Priser och utmärkelser i urval:

1960 Elsa Beskow-plaketten (Barnen i djungeln)
1971 Plakett i Bratislava (Det underbara trädet)
1971 Brons i Internationale Buchkunst Austellung i Leipzig (Det underbara trädet)
1972 Hedersomnämnande 5:e Biennale des Arts Graphiques i Brno
1973 Plakett i Bratislava (Tuffa Gumman)
1975 Plakett i Bratislava (Den förtrollade draken)
1977 Grand Prix BIB i Bratislava (Harlekin)
1988 Österreichische Kinder Sachbuchspreis (Barnen på La Pacanda-ön)
1991 Knut V Pettersson-stipendiet av Svenska Tecknare


 

Utgivning

Om boken

Läs mer

Ulf Löfgren, Ulf Löfgren

Ludde och orkestern

Om boken

Ludde är humor för små människor. En egensinnig karaktär som gör allt på sitt eget sätt. Nu har Ludde-böckerna varsamt moderniserats för att nå en ny generation läsare! Någon har burit sig tokigt åt, lika tokigt som Ludde brukar göra. En potatis i skon, en katt i byrålådan ... En rolig fantasilek och den lilla läsaren får känna sig duktigare än Ludde.

"Det är härligt att veta bäst när man är två år, och Ludde är verkligen knasig och gör det mesta bakvänt", sa Ulf Löfgren i en intervju när han hade skapat Ludde på 80-talet. Och Ludde, en uttrycksfull figur i det lilla formatet, blev en omedelbar succé.

Läs mer

Ludde letar efter Nalle

Ulf Löfgren, Ulf Löfgren

Ludde letar efter Nalle

Om boken

Små barn gillar sånt som är tokigt och bakvänt - som hos Ludde. Nu kommer Ludde får besök i läckert, uppfräschat skick.

Alla djuren vill sova hos Ludde! Ludde är humor för små människor. När det är läggdags vill alla djuren sova hos Ludde. Men vad händer sen?

Läs mer

Ludde får besök

Ulf Löfgren

Ludde får besök

Om boken

Små barn gillar sånt som är tokigt och bakvänt - som hos Ludde. Nu kommer Ludde och busiga nalle i läckert, uppfräschat skick.

Ludde har en nalle som är väldigt busig och väldigt påhittig. Men Ludde gillar honom ändå. Och han får sova i Luddes säng!

Läs mer

Ludde och busiga nalle

Ulf Löfgren

Ludde och busiga nalle