Jessika Berglund

Utforska författaren

Barnkultur är ofta väldigt högljudd. Jag tror att många barn vill ha det lite lugnare, det är dem jag skriver för.

Några saker återkommer i allt jag gör. Naturen till exempel, och de eviga fikapauserna, äpplena. Det är sådant livet består av, särskilt när man har med barn att göra.

I naturen finns plats för samtal och avskildhet. Det finns mycket att se och lyssna på, färre faror. Och där finns möjlighet till jämlikare möten mellan barn och vuxna.

Sen säger de att jag skriver naturböcker. Men det är helt och hållet en slump.

Utgivning

Om boken

Karin Berglund tar oss med till en trädgård som med stor sannolikhet är hennes egen. Alla som läst hennes underbara växt- och trädgårdsskildringar har säkert ibland undrat hur hon själv har det.

"Här ser skräpigt ut", sa två damer som objudna kikade in i Karin Berglunds trädgård i Mölndal. "Inte alls som i dina böcker!"
"Men om de kommit nu i januari i stället, tänkte jag. När Snödrottningen slagit ut på verandan och fyller hela huset med sin söta vaniljdoft och då rimfrosten svept in buxbomen i ett besjälat mönster. Varje okrattat löv har fått en vit spetskant. Murgrönan slingrar frisk och grön ut över stenläggningen. Hasselörtens blanka blad ligger som stora broscher strax över marken...", skriver författaren i förordet.
Det var så hon kom på idéen till boken som rymmer många blomporträtt, spännande växt- och kulturhistoria, personliga möten och upplevelser. Här får vanliga och ovanliga växter ett ansikte och en historia t ex mistel, blåregn, kanadensisk blodrot, tolvgudablomma, storrams och myskmadra. Snödroppar, liljor, rosor och violer.
Blombok tar sin början i december, med trädgårdstomten som vill ha skära pioner och blommande purjolök vid sina fötter fast det är mitt i vintern, och följer året ända fram till nästa vintersolstånd.
Jessika Berglunds sirliga tuschteckningar tillsammans med Karin Berglunds överdådiga färgfotografier ger bokens uppslag en extra dimension.

Läs mer

Karin Berglund, Jessika Berglund

Blombok