Jessika Berglund

Utforska författaren

Barnkultur är ofta väldigt högljudd. Jag tror att många barn vill ha det lite lugnare, det är dem jag skriver för.

Några saker återkommer i allt jag gör. Naturen till exempel, och de eviga fikapauserna, äpplena. Det är sådant livet består av, särskilt när man har med barn att göra.

I naturen finns plats för samtal och avskildhet. Det finns mycket att se och lyssna på, färre faror. Och där finns möjlighet till jämlikare möten mellan barn och vuxna.

Sen säger de att jag skriver naturböcker. Men det är helt och hållet en slump.

Utgivning

Om boken

"Här ser skräpigt ut", sa två damer som objudna kikade in i Karin Berglunds trädgård i Mölndal. "Inte alls som i dina böcker!" "Men om de kommit nu i januari i stället, tänkte jag. När Snödrottningen slagit ut på verandan och fyller hela huset med sin söta vaniljdoft och då rimfrosten svept in buxbomen i ett besjälat mönster. Varje okrattat löv har fått en vit spetskant. Murgrönan slingrar frisk och grön ut över stenläggningen. Hasselörtens blanka blad ligger som stora broscher strax över marken.", skriver författaren i förordet. Det var så hon kom på idén till boken som rymmer många blomporträtt, spännande växt- och kulturhistoria, personliga möten och upplevelser. Här får vanliga och ovanliga växter ett ansikte och en historia t ex mistel, blåregn, kanadensisk blodrot, tolvgudablomma, storrams och myskmadra. Snödroppar, liljor, rosor och violer fyller boken med blomdoft. Blombok tar sin början i december, med trädgårdstomten som vill ha skära pioner och blommande purjolök vid sina fötter fast det är mitt i vintern, och följer året ända fram till den italienska 1400-talsmästaren Fra Angelicos gyllene ängel som svävar över en blommande paradisäng. Jessika Berglunds sirliga tuschteckningar tillsammans med Karin Berglunds överdådiga färgfotografier ger bokens uppslag en extra dimension. Journalisten, författaren och fotografen Karin Berglund är känd för sina trädgårdsskildringar där säker fackkunskap förmedlas med poesi och en glimt i ögat. 2001 tilldelades hon Smålands akademis Linnépris "för sin enastående insats som den svenska trädgårdskonstens mest sinnliga uttolkare." 2002 fick hon Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästares Dalecarlicapris med motiveringen "en stor stilist som med poesi, sinnlighet och smittande nyfikenhet förmedlar sitt gedigna trädgårdskunnande till en stor och bred läsekrets."

Läs mer

Karin Berglund, Jessika Berglund

Blombok