Ilon Wikland

Foto: Leif Hansen

Utforska författaren

Ilon Wikland föddes 1930 i Estland och kom som 14-årig flykting till Sverige. Hon utbildade sig på Konstfack och Signe Barths målarskola, och 1954 fick hon uppdraget att illustrera Mio, min Mio. Sedan dess har hon illustrerat nästan alla Astrid Lindgrens böcker, men också Edith Unnerstads om Pip-Larssons och Hans Petersons om Magnus.

Ilon Wikland lägger ner en oerhörd möda på alla detaljer i miljön. Hon vill vara säker på att exakt kunna fånga personernas karaktärer. Och hon lyckas också alltid. Hennes egna barn har varit inspiration till Bullerby-barnen och många andra trubbnosiga och rundkindade ungar. Värre var det med Karlsson på taket. Förebilden till honom fann hon till slut i Hallarna i Paris: en liten trind och finurlig gubbe med trollansikte och borstigt hår. Rövarna i Ronja rövardotter stod allesammans i kön på Systemet!

Ilon Wikland är en mångsidig konstnär som i sina bilder spänner över ett brett register, från den trygga idyllen på Bråkmakargatan till de hisnande svarta djupen vid Karmaforsen i Bröderna Lejonhjärta.

Wikland har fått de flesta priser och utmärkelser; 1969 fick hon Elsa Beskow-plaketten för sin samlade produktion och 2018 mottog hon Svenska Förläggareföreningens hederspris med motiveringen: 

”Ilon Wikland har en unik position och en särartad betydelse för barnlitteraturen i Sverige. Hennes bilder har präglat och inspirerat barn i flera generationer. Med sina stämningsmättade, färgrika barnboksillustrationer såväl som sina känsligt vibrerande svart-vita kapitelillustrationer är hon en bildberättare av allra högsta klass. Hon besitter en unik kombination av känslomässig bredd och teknisk skicklighet. Dessutom har hennes bildkonst haft ett stort och obestridligt inflytande på nya illustratörer världen över. Ilon Wikland är Svenska Förläggareföreningens hederspristagare 2018.”

Utgivning

Om boken

Läs mer

Hans Peterson, Ilon Wikland

Boken om Anna