Fibben Hald

Utforska författaren

Fibben Hald, f. 1933 i Småland, är en av våra mest geniala tecknare.
1963 debuterade han som barnboksillustratör i Lennart Hellsings Katten blåste i silverhorn. Redan här finns humorn, lekfullheten och stämningsmåleriet som han sedan utvecklat till fulländning.
Fibben Hald är en konstnär som arbetar med små medel och låter sina bilder verka på djupet. Han tror inte på särskilda illustrationer för barn med mycket att titta på och tillrättalagda budskap. Han ritar efter sitt eget temperament och litar till barnets förmåga att uppfatta subtila skeenden. Och det fungerar förstås. I blyerts, kol, tusch och akvarell låter han associationerna flöda och hans bilder blir bilder för alla åldrar.

Fibben Hald har illustrerat flera av Lennart Hellsings böcker, blanda annat Fabel från Babel, 1974, Ägget, 1978, Vitt, 1984, Tom Tom trumpetarson, 1988, Djurbok, 1989 och hösten 1991 Att handla är nödvändigt. Han har också gjort bilderna i tredje delen av Barnens Svenska Historia När Sverige var som störst, 1989, med text av Sonja Hulth. 1991 kom den underbara Siden och sågspån, en cirkusberättelse med text av Annika Holm. Hösten 2000 utkom Annika Holms bok Anton och drakarna där Fibben Halds illustrerar pojken Anton och hans pappas promenader i Gaudis Barcelona.

Fibben Hald har belönats med en mängd priser och utmärkelser, däribland Elsa Beskow-plaketten 1964, Litteraturfrämjandets stora pris 1978 och Rabén & Sjögrens tecknarstipendium 1979.

Utgivning

Om boken

Läs mer

Anna-Lena Wästberg, Fibben Hald

Smällkaramellen