Claes Bäckström

Utforska författaren

Utgivning

Om boken

Claes Bäckström är en av våra främsta konstnärer. I sin nya bok skildrar han sin märkliga uppväxt på Lidingö på 30- och 40-talen. Bäckström var född utanför äktenskapet, fadern var av högadlig familj, han upptäckte tidigt sin homosexualitet, men kunde inte visa den öppet förrän långt upp i vuxen ålder.

Claes Bäckström växte upp med mor, mostrar och morbror, mormor och morfar i en gammal förfallen villa på Lidingö. Han är född i slutet av 20-talet, utom äktenskapet med fader av högadlig familj. Hans uppväxt var extremt märklig i en familj präglad av lidelsefulla strider, förträngda behov och förvridna identiteter. Mellan modern och mormodern rådde länge inbördeskrig med den unge pojken som lidande civilbefolkning. Tidigt känner han att han är homosexuell men det kommer att gå ett halvt liv innan han kan visa det öppet. Länge tvingas han leva ett dubbelliv som "förtjusande ung man", kär gäst vid bildade borgares middagsbord, men alltmer plågad driver han in i depression och ett hejdlöst drickande.
I En förtjusande ung man skildrar Claes Bäckström denna uppväxt och den första delen av sitt vuxna liv med en självklar öppenhet. Sällan har någon beskrivit den homosexuella kärlekens villkor så starkt och så modigt som här.

Boken är illustrerad med teckningar av författaren.

Läs mer

Claes Bäckström

"En förtjusande ung man"