Line Blikstad

Foto: Lars Petter Pettersen

Utforska författaren

Line Blikstad, född 1973, har norska föräldrar men är uppvuxen i Tibro i Västergötland. Hon har en fil kand i litteraturvetenskap och nordiska språk och har gått skrivarutbildningen på Biskops Arnö.

2001 debuterade hon med romanen Till Ester, som kom ut samtidigt i Sverige och Norge. För närvarande bor hon i Oslo och arbetar  som journalist på Dagens Næringsliv.

Utgivning

Om boken

Ett familjedrama som utspelar sig på femtio- och sextiotalet i Norge, Amerika och Sverige. I mitten står den märkvärdigt starka Edith, ensamstående mamma till tre barn. Och allt började egentligen med Elvis på New Frontier Hotel i Las Vegas.

1969 kan Edith 38 år konstatera att hon har varit med om ett och annat. Hon har bott i tre länder, Norge, Amerika och Sverige. Hon har fött tre barn. Hon har varit gift med Evert och är nu ensamstående igen.
Redan som nittonåring föder hon en son, John, som lämnas hos föräldrarna i Norge medan hon skickas till morbrodern i Amerika. I Kalifornien träffar hon den svenska fotografen Evert när hon ställer upp i en skönhetstävling och vinner andrapris.
Ungefär samtidigt träffar hon en ung Elvis Presley, som då är i början på sin karriär, i hissen på New Frontier Hotel i Las Vegas. De tillbringar en natt på hans hotellrum - ett möte som ska följa henne hela livet.
Tillsammans med Evert flyttar Edith till Sverige för att börja ett nytt liv. De hämtar hem sonen John från Norge och får ytterligare två barn, en flicka och en pojke.
Men kärleken är inte enkel, och en kväll försvinner Evert ut ur familjen.
När äldsta sonen John beslutar sig för att emigrera till Amerika väcks Ediths minnen till liv igen. Elvis ska göra comeback i Las Vegas, tretton år efter att hon tillbringade en natt på hans hotellrum.
Samtidigt återvänder Evert och söker kontakt med den yngsta sonen Otto, och de familjehemligheter som legat väl dolda hotar att komma upp till ytan.

Läs mer

Line Blikstad

New Frontier Hotel

Om boken

Line Blikstads debutroman är en gripande berättelse om sjuåriga Ellen som befinner sig mellan två världar. I den ena finns modern, som lämnat Ellen hos sina föräldrar och flyttat till Sverige ? hon är impulsiv, nyckfull och utlevande. I den andra finns morföräldrarna i en liten norsk by, där Ellen växer upp i trygghet, men där enbart morfadern står för något slags närhet. Vem Ellens far är vet ingen. Ellen får löfte av sin mor om att hon ska få komma till henne, men det löftet bryts gång på gång.

Läs mer

Till Ester

Line Blikstad

Till Ester