Annika Korpi

Foto: Johan Markusson

Utforska författaren

Annika Korpi är född 1972 i Stockholm. Hon har en fil. kand. i litteraturvetenskap och har gått utbildningen Litterär gestaltning i Göteborg. Hon debuterade 2003 med romanen Hevonen Häst.

Utgivning

Om boken

Annika Korpis debutroman är en sällsam historia, både lustig och sorglig, om en brådmogen liten flicka som skapat en egen värld för att överleva.

Eila Paulo är full av sånt som små flickor inte ska vara. Hennes mamma ligger i koma på Kliniken och Eila skickas till farmor i Polcirkelland för att få luftombyte.

Dr Rosenstråhle föreslår en tillfällig evakuering av Eila Paulo. Hennes mamma ligger i koma på kliniken där också systern Lady Jenna och Eila har fått bo eftersom deras pappa är på resa mellan klimatzonerna. Eila rekommenderas luftombyte för välbefinnandets skull, och skickas till farmor i Polcirkelland. Hon bor i en by som är befolkad av udda figurer: farmors syster Utelias-Tyra - som för loggbok över alla som kommer och går - och hennes pudelpojkar, bonden och pappi-präst. Alla kommer från samma ställe och är mer eller mindre släkt med varandra.
Eila är full av sånt som små flickor inte ska vara och har uppfunnit en mängd regler som måste följas. Farmor är den fasta punkten i hennes kaotiska tillvaro. När vistelsen och sommaren är till ända har mamma vaknat ur koman, Eila har vågat bryta några regler och överlevt ett par katastrofer.

Hevonen Häst är en märklig liten saga berättad ur barnets perspektiv där verkligheten skenar iväg och blir surrealistisk. Det är en oroande men samtidigt komisk skildring av ett barn i en dysfunktionell familj.

Läs mer

Annika Korpi

Hevonen Häst