Ulla Lundqvist

Foto: Wolfgang Peter Menzel

Utforska författaren

Jag skriver många olika sorters böcker, både facklitteratur, läroböcker och skönlitteratur eller som man sade som barn "roliga böcker". Fast faktum är att jag tycker att fackböcker är nästan lika roliga att skriva och ibland att läsa också. Jag har skrivit för både vuxna och och nästan vuxna och lite större barn. Jag hämtar alltid både personer och händelser ur verkliga livet, men jag gör om alltihop precis som jag vill. Jag tycker själv att en bok skall vara trovärdig. Och rolig och spännande förstås. Givetvis tycker jag att mina böcker är allt det där, annars skulle jag ju inte ge ut dem. Flera av mina böcker har översatts till danska och norska och ett par till tyska.

Utgivning

Om boken

Astrid Lindgrens böcker har följt litteraturvetaren Ulla Lundqvist genom livet. Under åren 70-talet arbetade hon på sin avhandling om Pippi Långstrump och kom att träffa Astrid själv och blev en flitig gäst på Dalagatan.

Först återstiftar vi bekantskapen med några av böckerna i det tidiga författarskapet. Pippiböckerna men också flickböckerna och den vuxna yrkeskvinna Kati - många av Astrids alter egon.
Så friläggs några av de viktigaste trådarna i Astrid Lindgrens diktväv: det kompromisslösa förkunnandet av ickevåld, solidariteten med de minsta, inte bara barnen utan alla samhällets svaga, och slutligen den ton av längtan som vibrerar genom de stora sagornas texter.
Boken sista del stammar ur förhållandet att Ulla Lundqvist större delen av sitt yrkesliv har varit lärare: överallt har hon haft Astrid Lindgrens böcker i bagaget, från Häggviksskolan i Sollentuna till Västbanken, Palestina.


Läs mer

Ulla Lundqvist

Alltid Astrid