Åsne Seierstad

Utforska författaren

Författaren och frilansjournalisten Åsne Seierstad gick rakt igenom TV-rutan när hon ensam stannade kvar och rapporterade från krigets Irak 2003. Åsne Seierstad är född 1970 i Oslo och uppvuxen i Lillehammer. Hon har en fil. kand i bl a ryska, engelska och idéhistoria. Talar franska, spanska, engelska och ryska flytande. Tyska och serbokratiska hyggligt. Varit korrespondent i Ryssland och Kina, rapporterat i TV och tidningar från Balkan, Afghanistan och senast Irak. Bokhandlaren i Kabul blev Åsnes stora genombrott som författare och den har hittills sålt i över 500.000 ex. Efter 11 september försvann världens blickar från Serbien. Under åren 2000-2004 har Åsne Seierstad följt en grupp människor i Serbien och skildrat deras liv, rädslor och förhoppningar. Med ryggen mot världen (2004)är en reportagebok baserad på dessa intervjuer och iakttagelser. Hon har mottagit en mängd nationella och internationella utmärkelser, senast i raden det prestigefyllda EMMA (Ethnic Multicultural Media Awards) för Bokhandlaren i Kabul. Tidigare pristagare är bland andra Michael Moore (Stupid White Men, 2003), Vikram Seth (An Equal Music, 2001) och Sadie Smith (White Teeth, 2000)

 

Utmärkelser:
Bokhandlerprisen, 2002 (Norge)
Peer Gynt-prisen, 2003 (Norge)
Den Store Journalistprisen, 2002 (Norge)
Ilara Alpi Journalistic Award 2003 (Italien)
Jonas Weiss priset, 2003 (Sverige)
EMMA, 2004 (Storbritannien)

Utgivning

Om boken

Under ett par års tid har Åsne Seierstad följt en grupp människor i Serbien och skildrat deras liv, deras rädslor, drömmar och förhoppningar. Våren 2003 återvänder hon igen till landet som väcker avsky och fruktan i väst, men som ser sig själv som ett offer.

"Efter 11 september 2001 försvann världens blickar från Serbien. Journalisterna som rapporterade från regionen flyttades till andra ställen. Många serber anser att regeringarna i väst, som en gång såg det som stort och viktigt att hjälpa serberna i kampen mot Milosevic, nu har lämnat dem i sticket.

Det har skrivits många böcker som i detalj redogör för Balkankrigen på 1990-talet det här är inte en av dem. Jag har följt tretton personer och en familj i Serbien från och till under tre år av dramatiska omvälvningar.
Jag har försökt att behandla dem med respekt och skriva ned det jag såg och hörde."
Åsne Seierstad

Krigsförbrytarens hustru, kosovoserber i lands-flykt och den mördade premiärministern Zoran Djinjic alla har de sin historia att berätta.Under upplösningskrigen i det forna Jugoslavien har me-dierna i väst framställt serberna som bödlar. Själva ser de sig som offer. Med ryggen mot världen ger en rik och nyanserad bild av Serbien.

Här finns redan den särpräglade stil som gått segertåg över hela världen genom Bokhandlaren i Kabul och Hundra och en dag: det detaljrika och utsökt berättade litterära reportaget.

Läs mer

Åsne Seierstad

Med ryggen mot världen

Om boken

Det här är Åsnes bok från kriget i Irak, våren 2003. Hon var en av de få journalister som stannade kvar i den belägrade staden ända fram till den föll. I Hundra och en dag berättar hon för första gången ingående om hur det var att bo och arbeta i Bagdad i väntan på kriget och under kriget. Delvis bygger boken på de artiklar hon sände hem, men de återges här oförkortade och i sitt sammanhang. Åsne Seierstad har lagt till nytt material i och mellan artiklarna, och tecknar en bild av det skrämmande gapet mellan myndigheternas iskalla trots och segervisshet och invånarnas stigande skräck inför det ofrånkomliga slutet.

Åsne Seierstad är född 1970. Hon har examen i ryska och idéhistoria från Oslo universitet. 1993-96: korrespondent för norska tidningar i Ryssland. 1997: korrespondent för norska tidningar i Kina. 1998-99: reporter för norsk teve och radio under kriget i Kosovo. 2001: bevakade kriget i Afghanistan för ett antal större skandinaviska nyhetsmedia. 2002: I Bagdad från februari till slutet av april, med dagliga rapporter till svensk, norsk och dansk television, såväl som till internationell press. Hennes förra bok, Bokhandlaren i Kabul (2002) är utgiven i 17 länder och har sålts i över 200 000 exemplar i Sverige.

Läs mer

Hundra och en dag

Åsne Seierstad

Hundra och en dag

Om boken

Åsne Seierstad, DN:s utsända i Afghanistan, åker tillbaka till Kabul för att skriva en bok om återuppbyggnaden av landet. Under hösten 2001 rapporterade hon från Afghanistan så att DN:s läsare kände att de själva var på plats, hon träffade vaktmästaren på fotbollsstadion som sett hundratals avrättningar och kvinnan som trotsigt bar målade naglar under sin heltäckande burqa. Reportageboken tar avstamp i en Kabulfamiljs öde. Shah Mohamed är bokhandlare och piratförläggare och hans familj består av två fruar, flera barn och en massa släktingar. "När kommunisterna kom brände de mina böcker, sedan tog mujahedin över, men de var för upptagna med att slåss sinsemellan så de glömde bort mig, fast när talibanerna kom hamnade mina böcker på bålet igen." Det blir en reportagebok med många spännande levnadsöden och historiska, kulturella och politiska utvikningar. Åsne Seierstad har en fantastisk förmåga att levandegöra ett förlopp medan det händer utan att teoretisera och hon hittar ofta pregnanta, oväntade detaljer. Hon saknar mycket av den machoprestige som hennes manliga kolleger har och låter människorna komma till tals utan att själv stå i vägen för deras berättelser.

Läs mer

Bokhandlaren i Kabul

Åsne Seierstad

Bokhandlaren i Kabul