Anja Snellman

Foto: Renato Tan

Utforska författaren

Anja Snellman (f d Kauranen, född 1954) är en av de mest kända, lästa och diskuterade författarna i dagens Finland. Alltsedan debuten med romanen Sonja O var här (1981) har hennes böcker väckt debatt. Inte minst Rädslans geografi som handlar om en grupp radikala feminister som attackerar män utanför sexklubbar nattetid. Totalt har hon utkommit med fjorton romaner på finska, varav tre på svenska: Hudens tid (1999), Rädslans geografi (2000) och Paradisets karta (2001). Två av hennes böcker har filmatiserats: Hudens tid och Rädslans geografi. Kvinnors utsatthet och rädsla går som en röd tråd genom Anja Snellmans författarskap. Safari Club, som kommer ut i Sverige våren 2003, blev vald till huvudbok i Finlands största bokklubb. Romanen är en psykologisk thriller som tar upp frågan om sexuella trakasserier. Får en kvinna skylla sig själv om hon klär sig för utmanande? Ett brännande aktuellt ämne som det skrivits väldigt lite om i skönlitteraturen.
Anja Snellman bor i Helsingfors, hon är gift med journalisten Saska Snellman och har två döttrar.

"... med Hudens tid, Rädslans geografi och Safari Club har hon förtjänat sin plats bland de verkligt pregnanta litterära rösterna i finsk samtidsprosa."
Pia Engström, Hufvudstadsbladet

Utgivning

Om boken

I juni 1960 tältade fyra ungdomar vid en sjö utanför Esbo. De blev överfallna och knivhuggna och endast en person överlevde. Denna traumatiska händelse är utgångspunkten för Anja Snellmans nya roman. Den historiska bakgrunden till boken är de så kallade Bodommorden i Esbo utanför Helsingfors pingsten 1960 då tre ungdomar som tältade vid Bodomsjön blev brutalt mördade. Fallet fick stor uppmärksamhet och blev något av ett nationellt trauma då man aldrig hittade mördaren. Nu fyrtiofyra år senare har det avslöjats att den av offren som överlevde i själva verket var mördaren. Snellman använder den faktiska händelsen som utgångspunkt för berättelsen men ändrar i historien. Av de fyra flickorna överlever en, Marleena som är 14 år gammal när morden sker. Orsaken till att hon överlever är att hon under mordnatten bestämt träff med sin biologilärare, som hon har ett förhållande med. Det här är berättelsen om den skuld som Marleena och läraren bär på. Det är också berättelsen om hur morden påverkar livet för de överlevande; Marleena, läraren och inte minst föräldrarna.

Läs mer

Anja Snellman

Kortvingar

Om boken

Biologistuderande Helena Valve klär på en möhippa ut sig till prostituerad, följer med en man hem och blir våldtagen. Mannen visar sig vara Ukri Koskela, hennes föreläsare på universitetet, och trakasserierna och övergreppen fortsätter under studietiden. Femton år senare har Helena lyckats förtränga händelserna. Hon arbetar som chefsveterinär på Högholmen då hon på nytt möter mannen. Ukri Koskela har anställts som chef för naturvetenskapliga museet på Högholmen. Han har grundat mansklubben Testos för män som vill bejaka sin manlighet och hävda mannens överlägsenhet över kvinnan. Starka, självständiga kvinnor ska sättas på plats. Återigen möts gärningsman och offer. Ukri kan inte tolerera Helenas framgångar och det straff han tänker sig är hennes professionella fall. Plötsligt börjar djuren i parken försvinna och Helena ställs till svars.

Läs mer

Safari Club

Anja Snellman

Safari Club

Om boken

I en gripande skildring av den idealistiska lärarinnan Raakels liv och förhållande till eleverna tar finska Anja Snellman upp skolan till debatt. Raakel uppfattar läraryrket som att rita en karta för eleverna som ska hjälpa dem att hitta rätt i livet. Själv är hon ett barn av det radikala 70-talet och hon parar sin idealism med en skepsis mot en alltför fri undervisningsmetodik. Romanen är i många stycken en hyllning och ett försvarstal för den svåra lärarrollen.

Läs mer

Paradisets karta

Anja Snellman

Paradisets karta

Om boken

Anja Snellmans roman Hudens tid kom ut på svenska i april förra året och fick stor media-uppmärksamhet och många läsare. Den nya romanen Rädslans geografi, väckte enormt uppseende när den kom ut i Finland 1995. Den är en sorts filosofisk-psykologisk thriller om radikalfeminismen. Huvudpersonen, tandläkare och mor till två små tvillingpojkar, skriver tillsammans med sex andra utvalda kvinnor in sig vid ett seminarium »Rädslans geografi och destruktiv feminism«. Under möten som blir alltmer våldsupptrappade genomför gruppen attacker mot män i Helsingforsnatten. De väljer platser där de mest manschauvinistiska kan tänkas finnas, utanför bordeller och sexklubbar. Rädslans geografi visar en helt annan och tuffare sida av Anja Snellmans författarskap än den mer eftertänksamma Hudens tid, som filmatiserats och visades i Sverige Television. Rädslans geografi kommer att bli biograffilm och beräknas ha premiär under år 2000.

Läs mer

Rädslans geografi

Anja Snellman

Rädslans geografi

Om boken

En självbiografisk roman som till stor del utspelar sig på en långvårdsklinik där en gammal kvinna ligger döende. Hennes dotter som är gravid kommer två gånger varje dag och besöker henne. Halvt yrande berättar modern om en stark kärleksupplevelse i sin ungdom på 1930-talet. Först efter moderns död framkommer att förbindelsen ledde till ett utomäktenskapligt barn som blev bortadopterat. Modern hade i levet aldrig med ett ord nämnt denna okända halvsyster. En stark roman om livets slutskede och den kvinnogemenskap som uppstår på ett sjukhus dit kvinnor dagligen kommer för att vara hos sina sjuka och döende föräldrar. "Huden tid" är Anja Snellmans första roman på svenska. Hon föddes i Finland 1954 och debuterade 1981 med en sexuellt frispråkig roman "Sonja O var här" som blev mycket uppmärksammad. Totalt har hon utgivit tio romaner och flera böcker i andra genrer under sitt förutvarande namn Anja Kauranen.

Läs mer

Hudens tid

Anja Snellman

Hudens tid