Sylvia Plath

Utforska författaren

Sylvia Plath, född 27 oktober 1932 i Boston, Massachusetts, död 1963 i London, Storbritannien, var en amerikansk poet och författare. 

Utgivning

Om boken

Flera generationer av kvinnor har fängslats av den amerikanska författaren och poeten Sylvia Plath (1932-1963), som skrev romanen Glaskupan och diktsamlingen Ariel, men lika mycket av hennes tragiska öde. Hon blev under sextio- och sjuttiotalen till en symbol för kvinnans kamp för självständighet och frihet.

Plaths efterlämnade dagböcker speglar livsglädje och dödslängtan och ger läsaren en djup inblick i hur hon formades, utvecklades och levde. Redan som artonåring konstaterar hon klarsynt att villkoren för män och kvinnor är mycket olika. "Jag tycker inte om att vara flicka, för som flicka måste jag lära mig inse att jag inte kan vara man." Hon vill skriva och bli författare men tvivlar på sin begåvning. Periodvis lider hon av depressioner och redan 1953 försöker hon ta sitt liv.

Under collegetiden söker hon oavbrutet mäns sällskap, blickar, bekräftelse, samtal, beskydd och kroppar. I Cambridge lär hon känna Ted Hughes, även han författare i vardande. Allt verkar på ytan perfekt: de gifter sig, reser och arbetar tillsammans, får två barn och slår sig ned på en gård på engelska landsbygden. Men skenet är bedrägligt, äktenskapet ohållbart: Ted har bedragit henne. Sylvia flyttar till London där hon 1963 begår självmord, endast trettio år gammal.

Sylvia Plaths dagböcker publicerades i svensk översättning 2003 och återutges nu i Norstedts klassikerserie.

Läs mer

Sylvia Plath

Dagböcker och anteckningar

Om boken

40 år efter poetens död ? nu kommer hennes dagböcker på svenska Sylvia Plath, amerikansk författare och poet, var endast trettio år gammal då hon tog sitt liv 1963. Hon blev en symbol för kvinnans kamp för självständighet och frihet under 60- och 70-talen och romanen Glaskupan (1963, översatt 1974) och den postuma diktsamlingen Ariel (utkom 1965) kom att få stor betydelse för många generationers kvinnor. Sylvia Plaths var en intelligent och väluppfostrad medelklassflicka från Boston. Förhållandet till pappan var kluvet ? han dog när hon var endast tio år och detta kunde hon aldrig förlåta honom. Det var i Cambridge, där hon studerade på stipendium, som hon lärde känna syskonsjälen Ted Hughes ? även han författare i vardande. De stöttade varandra i diktandet och försökte få sina litterära alster publicerade. Allt verkade på ytan perfekt - de gifte sig, reste och arbetade tillsammans, fick så småningom två barn och slog sig ned på en enslig gård i Devon. Men skenet var bedrägligt ? äktenskapet var ohållbart. Ted hade inlett en relation med en annan kvinna som fött hans barn. Ted flyttade och Sylvia skaffade en lägenhet i London. Det var där som hon 1963, endast trettio år gammal, begick självmord. För första gången publiceras nu alla Sylvia Plaths bevarade brev och dagböcker, även de som varit i Ted Hughes ägo fram till hans död 1998. I dagböckerna möter läsaren en ung kvinna som både känner livsglädje och dödslängtan. Hon funderar över livet, kärlek och döden. Hon konstaterar klarsynt att villkoren för män och kvinnor är mycket olika. Pojkar får spela ut sin sexualitet medan flickor ska hålla på sig. Hon vet att hon vill skriva och bli författare men tvivlar på sin egen begåvning. Periodvis lider hon av svåra depressioner och redan 1953 försökte hon ta sitt liv. Recensenterna skriver bl a: ?Sylvia Plath?s dagböcker är en av de viktigaste böcker jag läst om en kvinnas strategier för ? och misslyckanden med ? att leva i patriarkatet. Som Joyce Carol Oates Blonde, fast blondare, sorgligare, hemskare och med en nattsvart humor. Det är en fantastisk textsamling som nu översatts till svenska? Aftonbladet ?Ändå är det som om Plath?s dagboksanteckningar tack och lov bevarar något av mysteriet, trots att de verkar så intima och avslöjande.? Dagens Nyheter ?Dagboken kan läsas på många sätt. Dels som ett vetenskapligt verk att jämföras med Sylvia Plath?s publicerade texter i jakt på likheter och avvikelser, dels som ?kändisskvaller? ? Sylvia Plath och Ted Hughes var båda omtalade och genialiska författare och diktare, Men också som en kvinnas kamp mot övermäktiga förväntningar egna och andras.? Hallandsposten ?Det är bara att instämma i Joyce Carol Oates ord att utgivningen av Sylvia Plath?s dagböcker är en verkligt stor litterär händelse.? Norrköpings Tidningar

Läs mer

Dagböcker och anteckningar 1950-1962

Sylvia Plath

Dagböcker och anteckningar 1950-1962