Tore Renberg

Foto: Ulla Montan

Utforska författaren

Tore Renberg föddes 1972 i Stavanger, Norge. Han debuterade 1995 med novellsamlingen Sovende floke och har sedan dess blivit känd inte bara som stridbar romanförfattare utan också som debattsugen kritiker i press och tidskrifter samt programledare i TV. Tore Renberg har studerat litteraturvetenskap och filosofi. Med sin tredje roman En god tid introducerades Tore Renberg på svenska. Romanens huvudperson sitter i tjugotalets Oslo och drömmer om alla skyskrapor, flygplan och fantastiska kommunikationsmedel som ska finnas vid seklets slut. Berättarstilen utgör en spännande lek med olika berättargrepp, med vad som är bra och dålig litteratur, och med spådomar som slår slint. Men den ställer också viktiga frågor om den mörka sidan av all framtidstro. Tore Renbergs senaste roman, Mannen som älskade Yngve (2004), hyllades av kritikerna i både Norge och Sverige och kommer att filmas under 2006. Mannen som älskade Yngve handlar om Jarle Klepp, som går i tvåan i gymnasiet, spelar gitarr i ett rockband och har bestämda åsikter om det mesta. Men en dag börjar en ny kille på skolan, och till sin förvåning blir Jarle som besatt.
"... den som får för sig att inte läsa Mannen som älskade Yngve kommer resten av sitt liv att gå omkring med en känsla av att något väsentligt fattas honom", skrev Viktor Björklund i Gefle Dagblad.

Utmärkelser:
1996 Tarjei Vesaas debutantpris for Sovende floke
1996 Tiden-prisen
1998 Henrik Steffens Stipend, Tyskland

Utgivning

Om boken

Tore Renberg är tokig i musik, och med en stark tidskänsla. Så när han nu valt att skriva en roman om en oväntad förälskelse flödar berättelsen över av musik och minnen från åttiotalet: stort och smått, bra och dåligt, på allvar och lek. Jarle är en ganska typisk ung man med rätt typiska vänsteråsikter som spelar i ett ganska typiskt band och har en flickvän som är som han. Men tillvaron vänds upp och ned när Jarle helt oväntat blir förälskad i en ny kille på skolan, Yngve. Yngve är allt som Jarle inte är. Han spelar tennis och lyssnar på Duran Duran. Jarle börjar söka upp Yngve och förvandlar sig till något som han tror Yngve ska tycka om, med den påföljden att han börjar ljuga för alla i sin närhet. Av kärleken till Yngve blir han en känslomässig fara: både för sig själv och för Yngve, som visar sig bräckligare än man kunde ana. Tore Renberg är nyfiken på stilar, människor och moral. Det visade han inte minst i En god tid. En pastisch på en SF-roman från tidigt 1900-tal med en allvarlig botten, eftersom den visade utopiernas omänskliga baksida. Mannen som älskade Yngve är en helt annan sorts berättelse, mycket samtida, lätt nostalgisk, men också den har en tung moralfråga i botten. Vilket ansvar har man när man älskar? Tore Renberg är en av Norges främsta yngsta författare. Han slog igenom med sin roman Matriarkat 1996 och introducerades på svenska 2001 med romanen En god tid. Pressröster: "... den uppvisar en sådan berättarglädje och infallsrikedom att den är en ren fröjd att läsa, och därmed höjer den sig långt över de flesta andra samtida romaner på samma tema." Magnus Persson, Svenska Dagbladet "En roman som får en att minnas hur det var att bli förälskad, inte så där vuxet utan bara för att någon var så snygg, är värd att läsa enbart för att återkalla en sådan känsla. ... en hoppigt glad bok om förälskelse vid första ögonkastet. En förödande förälskelse och en, ja , jag måste skriva, förtjusande roman." Lennart Kuick, Dagens Nyheter "... den som får för sig att inte läsa Mannen som älskade Yngve kommer resten av sitt liv att gå omkring med en känsla av att något väsentligt fattas honom." Viktor Björklund, Gefle Dagblad

Läs mer

Tore Renberg

Mannen som älskade Yngve

Om boken

Tore Renberg, född 1972, har på bara några år etablerat sig som en av de främsta unga författarna i Norge. Han debuterade 1995 med novellsamlingen Sovende floke, och har sedan dess blivit känd inte bara som stridbar romanförfattare utan också som debattsugen kritiker i press och tidskrifter samt programledare i TV. Tore Renberg introduceras nu på svenska med sin tredje roman, En fin tid. Romanen, en kärlekshistoria med sience fiction inslag är skriven av en författare som också heter Tore Renberg. Han sitter i tjugotalets Oslo och drömmer om alla skyskrapor, flygplan och fantastiska kommunikationsmedel som ska finnas vid seklets slut. En fin tid är en spännande lek med olika berättargrepp, med vad som är bra och dålig litteratur, och med spådomar som slår slint. Men den ställer också viktiga frågor om den mörka sidan av all framtidstro. När blir den gode ond?

Läs mer

En god tid

Tore Renberg

En god tid