Annika Sundbaum-Melin

Foto: Magnus Reed

Utforska författaren

Annika Sundbaum-Melin föddes i Västerås 1962 men flyttade redan som baby till småländska Emmaboda. Där växte hon upp med sin bonuspappa, sin mamma och sin 12 år yngre syster. Som tonåring var hon ganska vild, och även om hon närde drömmar om att skriva så klarade hon inte att sitta still i skolan. När hennes vänner gick gymnasiet började hon jobba, och hon har sedan dess arbetat med allt från åldringsvård till djurskydd. Vid 18 års ålder flyttade Annika Sundbaum-Melin till Stockholm, och när hon var 25 hade hon via Lasse Anrell tjatat sig till ett vikariat på Aftonbladet. Där stannade hon i 12 år och hon säger att hon där lärde sig det mesta om livet och skrivkonsten. En tid arbetade hon som webbredaktör på dejtingsajten Lovesearch men har nu i många år varit frilansare. I dag arbetar hon mest för Expressen, men hon har också skrivit för Starlet, Frida, Amelia, Damernas Värld, Tara och Plaza Kvinna.
Annika Sundbaum-Melin har två barn, flera vuxna bonusbarn och är sedan flera år sambo i Sumpan med sin medförfattare Henrik Kolbjèr. Hon & Han är hennes andra bok. 2001 släpptes Singel i Sumpan.

Utgivning

Om boken

Det här är en kärlekshistoria i dubbelt perspektiv. I vartannat kapitel skriver Annika Sundbaum-Melin och hennes sambo Henrik Kolbjèr om den första skakiga tiden i en tidstypisk relation. Vad händer när den första eldiga passionen bleknat och den grå vardagen tar över alltmer? Hon och Han är ett par som har det mesta emot sig: Hon är 16 år äldre och har två barn från tidigare förhållanden. Han har levt ett grabbigt singelliv och ska nu bli både sambo och styvpappa på heltid. De är väldigt olika som personer och har helt olika bakgrund. Men gemensamt är den starka kärleken till varandra och en obändig vilja att få det att fungera. Detta är en fartfylld, rolig och gripande berättelse om en relation mot alla odds. Att författarna skriver ur varsitt perspektiv ger en extra krydda till läsningen. Det han uppfattar på ett sätt skildrar hon ur en helt annan synvinkel. Vi får läsa om alla de problem som de flesta parförhållanden ställs inför: bråk om barn och pengar, kritiska vänner och svärföräldrar, vardagsgnäll samt - i just detta fall - även en otrohetsaffär som håller på att stjälpa hela förhållandet. Men här finns framför allt väldigt mycket ömsinthet och het passion.

Läs mer

Annika Sundbaum-Melin, Henrik Kolbjèr

Hon och Han

Om boken

Journalisten Annika Sundbaum-Melin har skrivit en dagbok om hur man klarar av det första året efter skilsmässan. När den första chocken lagt sig och prozactabletterna börjat ge effekt så upptäcker hon att även en halvfet trebarnsmorsa som närmar sig fyrtio fortfarande kan ha kul på krogen. Det här är en slags anti-Bridget Jones Dagbok. Det handlar inte om den ständiga jakten efter den rätte, utan snarare efter ett tillfälligt ragg. Det är inte en tjusig karriärskvinna utan en trebarnsmor som sliter på dagarna och överdoserar Treo på morgnarna när bakfyllan är för svår. Boken utspelar sig inte i en genomdesignad innerstad i övre medelklassmiljö, utan i den slitna förorten Sumpan.

Läs mer

Singel i Sumpan

Annika Sundbaum-Melin

Singel i Sumpan