Asko Sahlberg

Foto: Irmeli Jung

Utforska författaren

Asko Sahlberg, född 1964, är en i Göteborg bosatt finskspråkig författare som introducerades på svenska med romanen De vilsegångna 2003. Han har hyllats av både finska och svenska kritiker som en av de mest lovande unga finska författarna.

Utgivning

Om boken

Asko Sahlbergs mångfaldigt prisnominerade roman är ett fängslande ödesdrama i skuggan av det finska inbördeskriget.

Handlingen utspelas i juni 1918 på en vanskött herrgård, som innehas av den skröplige och alkoholiserade gamle godsägaren Martin. Han lever där ensam med hushållerskan Emma sedan allt gårds- och tjänstefolk lämnat gården. Dit kommer Aarne i spetsen för ett gäng röda milismän, på flykt undan den vita armén och driven av ett dovt hämndbegär. Martin har för många år sen pryglat upp Aarne som straff för att han hittat honom i sin vinkällare. Nu blir rollerna omvända. Spelet mellan dramats personer blir en förtätad och spännande historia om människor som utan egentlig egen förskyllan drivits in i roller som de inte kan undkomma, fast de nog skulle vilja. Eklunden är en ödesmättad historia om skuld och försoning med finska inbördeskriget som bakgrund.

Läs mer

Asko Sahlberg

Eklunden

Om boken

I en sydfinsk kuststad blir en ung man vid namn Joel arbetslös och lever knapert på en otillräcklig a-kassa. På ett ölhak får han syn på en man som strör pengar omkring sig, följer efter honom och rånar honom under våldsamma omständigheter, och tar till flykten. Under den odyssé genom södra Finland som följer träffar Joel Laura, och de bildar bokens luggslitna kärlekspar som försöker skapa en bräcklig lycka tillsammans, men som ideligen tvingas till ny flykt när det förflutna hinner i kapp dem. Så blir boken ett slags road movie och ger Sahlberg möjlighet att spela upp ett rikt persongalleri med allt från freaks och tragiska livsöden i bortglömda avkrokar till flyktingförläggningar i landsorten. Joels och Lauras trasiga kärlekssaga i samhällets utkant blir i Sahlbergs både osentimentala och medkännande berättelse trovärdigare, vackrare och mer berörande än de flesta.

Läs mer

De vilsegångna

Asko Sahlberg

De vilsegångna