Marianne Ahrne

Foto: Piergiorgio Castallano

Utforska författaren

Marianne Ahrne är född i Lund 1940 och bosatt i Stockholm. Hon är verksam som författare och filmregissör, med ett 40-tal filmer bakom sig: dokumentärer, tv-serier och långfilmer.
Bland de mest uppmärksammade filmerna är Långt borta och nära (1976), På liv och död (1986) samt dokumentärerna Gott om pojkar, ont om män (1995) och Flickor, kvinnor och en och annan drake (1997).
Marianne Ahrne debuterade 1980 med Äppelblom och ruiner, en roman om vänskapen mellan en schizofren man och författaren. Marianne Ahrne arbetade 2004 - 2006 som långfilmskonsulent för Svenska Filminstitutet.

Hennes roman, Fader okänd (1998), är delvis självbiografisk. Den skildrar relationen mellan en ung svensk småstadsflicka och hennes sedan länge frånvarande tjeckiske far.

1980 fick Marianne Ahrne Esseltes litterära pris för Äppelblom och ruiner.

Utgivning

Om boken

Marianne Ahrne är en världsresenär. I Jag har hört kamelerna sjunga berättar hon om sina afrikanska resor under 90-talet. Men lika lätt som Marianne Ahrne hade haft att älska Indien och Mongoliet, lika svårt var det länge för henne att bli förälskad i Afrika. Men till sist vann också Afrika hennes hjärta då hon tillsammans med tuaregerna, ett berberfolk med en närmast medeltida kultur, gav sig ut på en lång vandring genom Nigers oerhörda öken.

Skildringen av denna urgamla handelsväg och tradition utgör bokens starka kulmen. Hon vann dessutom tuaregernas respekt, och de hennes.
I Jag har hört kamelerna sjunga berättar Marianne Ahrne också om andra, långa resor i Afrika. Hela tiden har hon haft sin kamera med sig och den nya boken är rikt illustrerad med hennes egna färgbilder.

Läs mer

Marianne Ahrne

Jag har hört kamelerna sjunga och andra berättelser

Om boken

Katarina Horowitz har börjat anteckna sina drömmar. Mitt i livet dyker det upp bilder från det förflutna - från en polsk barndom hon varken kan minnas eller glömma, från ett judiskt ursprung som hon inte var medveten om att hon ägde. Men framför allt tänker hon på män, på de män som korsat henens väg och format hennes öde. Omöjliga män i en lång rad fram till honom som hon älskar nu och som är mer omöjlig än någon av de andra. Mer omöjlig och mer älskad. En kärlek på avgrundens rand.

Nuet och det förflutna vävs samman i ett sökande efter mönster och mening. Var man för med sig en gåva, men ofta är den omvärvd av mörker och blir tydlig först genom tidens spegel. Katarina Horowitz tänker på Josef som berättar chassidiska legender och har en famn som Tusen och en natt, osande av Österns alla kryddor. Hon minns den mörkögde René som hoppar på henne från spiselhyllan på ett slott i Provence och den stormande förälskelsen med Roland Kermadec, som anser att kärleken fördriver tiden och tiden fördriver kärleken. Hon ler åt Marcel Chavarri och hans äventyr med mannen med den röda näsan, och hon återuppväcker studenttiden i Lund, hungern efter kunskap och liv, den vilda drömmen om kärlek.

Allting i det förflutna leder fram mot den kärlek hon lever i nu. Det förflutna är som en fresk, full av människor, viskningar och rop; nuet blir undan för undan en djupdykning in i en enda allt uppslukande passion. Nattens drömmar och de gamla chassiderna hjälper henne att tänka och se, kommer till undsättning när allting tycks förlorat. Katarina Horowitz sökande efter kärlek och frihet spänner över trettio år. Under den tiden reser hon genom världen och sitt eget liv i förtröstan på Martin Bubers ord: "Varje resa har ett mål som den resande inte känner till."

Läs mer

Katarina Horowitz drömmar

Marianne Ahrne

Katarina Horowitz drömmar

Om boken

I Den tredje lyckan (1983) skriver Marianne Ahrne med insikt och inlevelse om tre hästintresserade tonårsflickors möte med kärleken och vuxenvärlden.

Läs mer

Den tredje lyckan

Marianne Ahrne

Den tredje lyckan

Om boken

Under förstudierna för en film kommer Marianne Ahrne till Långbro sjukhus. I korridoren möter hon Rune, som anser sig inkarnera Farao och solguden Ra, medan han i läkarjournalen benämns som schizofren. Hon sträcker fram sin hand. Det blir början på en gemensam resa, en färd fem år framåt och hela livet tillbaka. Den leder längre och djupare än någon av dem kunnat ana.

Läs mer

Äppelblom och ruiner

Marianne Ahrne

Äppelblom och ruiner

Om boken

Marianne Ahrnes Äventyr, vingslag (1992) är en djupt personlig och annorlunda bok, här ger hon sig av till platser där hon har ett förflutet, men själva resan är ett sökande framåt, ett sökande - ytterst - efter Graal.

Läs mer

Äventyr, vingslag

Marianne Ahrne

Äventyr, vingslag

Om boken

Och tänk den fagra prinsessan... (1994) är en fräck och okonventionell berättelse där Marianne Ahrne tar med läsaren på ett äventyr i flärd, lidelse och njutning.

Läs mer

Och tänk den fagra prinsessan

Marianne Ahrne

Och tänk den fagra prinsessan