Yukiko Duke

Foto: Anna Widoff

Utforska författaren

Yukiko Duke är verksam som journalist och översättare av japansk skönlitteratur. Hon är bokrecensent i Gomorron Sverige i SVT 1. Hon har varit programledare/reporter för SVT:s debattprogram Kvällsöppet och litteraturmagasinet Röda rummet och krönikör i Tidningen Vi och ICA-kuriren.

Utgivning

Om boken

Norio Torimoto är en av världens mest kända origamiexperter. I Origami berättar han hur man skapar med origami, från den klassiska tranan till sin egen skapelse Nils Holgersson på gåsen Akka, som författaren Kenzaburo Oe fick i samband med nobelpriset 1994.

Origami betyder konsten att vika papper och är en gammal japansk tradition som spridit sig över hela världen. Origami ser svårt ut, men är mycket enklare än du tror. I alla fall om du har en origamimästare som lärare. Norio Torimoto visar att större delen av origamin tar sitt avstamp i sex basvikningar: kvadratbas 1, kvadratbas 2, fiskbas, tranbas, grodbas och snurrbas. Utifrån dem skapar du de traditionella modellerna, som tulpanen, tranan och liljan.
När fingrarna väl lärt sig vika dem står fältet öppet för eget skapande. Mästaren Torimoto visar i texter, illustrationer och bilder hur baserna och de traditionella vikningarna har legat till grund för de tjugofyra av hans egna skapelser som visas i Origami. Han visar också hur du själv ska tänka när du skapar dina egna modeller.

Allt som behövs är ett kvadratiskt papper och vikandet kan börja. Vik, vik fel, vik upp, titta vad som gick fel, vik om - efter tjugo minuter har alla som utgår från Origami vikt sin första trana. Börja med en basvikning och utforska sedan på egen hand origamins fantastiska värld, och hitta på egna vikningar och figurer. Alla kan, du måste bara våga prova. Och kosta på dig att vika fel då och då.

I boken presenteras också origamins historia och vikmodellernas plats i den japanska kulturen. Texterna är författade av journalisten, översättaren och Japankännaren Yukiko Duke.
Origami är boken för manga- och animefantasten som vill dyka djupare in i det japanska, barnfamiljen som vill skapa tillsammans och origamivikaren som vill utvecklas och börja skapa egen origami.
Allt du behöver är papper, lust och tålamod!

Läs mer

Yukiko Duke

Origami

Om boken

"Fienden lär landstiga inom kort. Då kommer det att bli häftiga strider och jag vet inte hur de kommer att sluta. Soldaterna på ön är alla medvetna om detta och inställda på att slåss. De har med sorg i hjärtat beslutat sig för att dö och tänker inte på annat. Det har naturligtvis jag också gjort, men - kanske är det en mänsklig svaghet - jag har svårt att sluta tänka på en sak: Vad ska det bli av min hustru och mina barn?", skriver den japanske befälhavaren Tadamichi Kuribayashi.

Medan månaderna går och arbetet fortskrider skriver han hem om vardagen på ön, sin längtan efter familjen och sin sorg över att behöva sända män i döden. Det hinner bli 41 brev innan amerikanerna landstiger den 19 februari 1945. Breven förmedlar en skakande bild av helvetet vid fronten, men skildrar också detaljerat vardagslivet i Japan under krigsåren. De ger även läsaren en intressant inblick i förberedelserna inför ett av andra världskrigets mest kända slag.

Amerikanerna räknade med att kunna ta Iwo Jima på tio dagar. Men slaget om ön varade i 36 fasansfulla dygn och skördade mer än 6 000 amerikanska och 20 000 japanska liv - däribland Tadamichi Kuribayashis.

I Breven från Iwo Jima åskådliggör Yukiko Duke vad som ledde fram till kriget i Stilla Havet. De brev, skrivna av Kuribayashi, som hon översatt, ligger som utgångspunkt för berättelsen.

Läs mer

Breven från Iwo Jima

Yukiko Duke

Breven från Iwo Jima