Lasse Åberg

Utforska författaren

Lars Gunnar (Lasse) Åberg, är född 1940 i Hofors i Gästrikland. Han är konstnär, filmregissör, skådespelare, musiker och författare. Lasse kallas "Trazan" i Electric Banana Band och har skrivit låttexterna till bandet. Han är utbildad i grafisk formgivning vid Konstfackskolan i Stockholm 1960–1964 och framträdde från mitten av 60-talet med Ardy Strüwer i komiska teveprogram. Den stora barnpubliken nådde han senare med program som Trazan Apansson, Zwampen, Hur bär du dig åt människa? och Disneytajm.

Rockgruppen Electric Banana Band har gjort flera guld-, platina- och Grammisbelönade album. Lasse har även haft framgångar som regissör och skådespelare med publikdragande filmer som Repmånad, Sällskapsresan och Snowroller. Han driver sedan 2002 Åbergs Museum i Bålsta med konst, serieoriginal och en av världens främsta Disneysamlingar.

Lasse Åberg tilldelades Piratenpriset 2015 med motiveringen: "Årets pristagare har med lågmäld och träffsäker humor roat oss i snart 50 år, som skådespelare, musiker, regissör, författare, formgivare, konstnär och samlare av allt som har med Musse Pigg att göra. Med sina "rapporter från folkhemmet" har han blivit en av våra mest folkkära underhållare. Som Trazan Apansson i Electric Banana Band blev han barnens favorit, som Stig-Helmer i "Sällskapsresan" blev han allas favorit. Fritiof Nilsson Piraten-priset 2015 tilldelas Lasse Åberg."