Henrik Langeland

Foto: Paal Audestad

Utforska författaren

Henrik H. Langeland, född 1972, har en Ph.D. i litteraturvetenskap på en avhandling om Marcel Proust. Han har också studerat vid Sorbonne i Paris och London School of Economics. Han har varit anställd på Aftenposten, Norges ledande morgontidning, och mellan 2005–2008 var han redaktör för litteraturtidskriften Vinduet. Sitt stora litterära genombrott fick han med romanen Wonderboy, som kom på svenska 2005. Henrik H. Langeland har två barn och bor på Kampen i Oslo.

Utgivning

Om boken

Universitetsläraren Francis Meyer lever ett behagligt liv med älskarinna och middagar med vänkretsen. En dag slår passionen ned i honom i form av den 26-åriga forskarstuderanden Nadia. Hon behöver en mentor. Han vill ha en älskarinna. Ett klassiskt fall.

Åtrå och statusjakt driver Francis Meyer att begå det ena moraliska och etiska övertrampet efter det andra, föra såväl sin älskarinna som hela universitetet bakom ljuset, och upplösningen blir lika oväntad som dramatisk.

Henrik Langeland, f. 1972, är tillbaka efter succén med ekonomithrillern Wonderboy. Manuskriptet är en historia om kärlek, avundsjuka, moral och litteratur i Umberto Ecos anda.

Läs mer

Henrik Langeland

Manuskriptet

Om boken

Henrik Langeland var litteraturvetaren som blev påläggskalv i Norges största mediekoncern, Schibsted. Men han hoppade av och skrev en roman istället, en bok som skildrar den nya ekonomins vibrerande sista tid, när det var en skam att representera för snålt och då allt kunde köpas för pengar. Wonderboy handlar om en ung direktör, Christian von der Hall, som har en storstilad plan: att köpa upp de två största bokförlagen i Norge, medieanpassa dem till oigenkännlighet och låta dem sugas upp i en modern, anonym upplevelsekoncern. Detta delvis som hämnd för att de en gång vägrat hjälpa hans idealistiske far när han var i trångmål med sitt bokförlag, vilket drev honom i en för tidig död. Christian lever i ett stadgat men ospännande äktenskap, och söker sina kickar på annat håll: han gillar att ha strypsex med prostituerade, och passar på när han är på resa i jobbet. Och det är han ofta. Wonderboy är en norsk Fåfängans fyrverkerier som beskriver en ung mans storhetsvansinne mot fonden av en kollektiv ekonomisk galenskap. Skickligt och medryckande beskriver Henrik Langeland livet i glansen från den svällande IT- och mediebubblan: fringisarna, guldkorten, klockorna, inneställena, modet och själva hastigheten.

Läs mer

Wonderboy

Henrik Langeland

Wonderboy