Britt-Marie Hallbert

Utforska författaren

Britt-Marie Hallbert (1925–2014) var journalist, illustratör och en sann naturentusiast. Med stort personligt tilltal lyckades hon, i text, foto och vackra akvareller, förmedla en unik kunskap som gjorde livet lite mer spännande – året om.

Utgivning

Om boken

Vilken nyans får håret om man färgar det med fläder? Vad hände på valborg för hundra år sedan? Och hur hittar den ensamma gökungen egentligen vägen till Afrika? Årspraktika ger svar på stora och små frågor om djur och natur, seder och bruk.

Äntligen finns denna klassiska familjebok i en ny, uppdaterad och rikt illustrerad version. I ett behändigt och lättillgängligt format guidar Britt-Marie Hallbert läsaren genom året, månad för månad.
Här finns kunskap som håller på att gå förlorad - om våra vanligaste djur, årstidernas växlingar, kalenderårets traditioner samt mängder med tips och idéer om vad naturen har att bjuda, året om. Det kan handla om hur igelkotten överlever vintern, den bästa medicinen mot getingstick och myggbett, gamla tiders "satiriska julklappar" eller varför knölsvanarna i Stockholm har ett eget bankkonto.
Hallbert beskriver också forna tiders högtidsfester och de tecken i naturen som ansågs mer pålitliga än almanackan.
Det här är helt enkelt en bok för alla väder, alla åldrar och alla tider! Ur recensioner: "Massor av information presenterad på ett lättillgängligt sätt, illustrerat med foton och teckningar av författaren."
Sydsvenskan "En rolig och lärorik bok som alltid bör ligga framme."
Skaraborgs Allehanda "Sån här kunskap är inte lätt att slå på i Wikipedia eller hitta i vanliga uppslagsverk. Den folkliga visdomen om seder och bruk varvas med kuriosa om djur, väder, talesätt och författarens små akvareller. Jag bläddar, läser förstrött och kan inte riktigt förklara varför det känns både rogivande och intressant. Kanske för att dessa insikter håller på att gå förlorade."
Sundsvalls Tidning

Läs mer

Britt-Marie Hallbert, Britt-Marie Hallbert

Årspraktika