Malin Lindroth

Foto: Emelie Asplund

Utforska författaren

Malin Lindroth är författare och dramatiker. Lindroth debuterade 1985 med diktsamlingen Lära gå och har gett ut ett flertal diktsamlingar och prosaverk. Romandebuten Vaka natt (1999) belönades med Aftonbladets litteraturpris. 2018 fick hon sitt stora genombrott med Nuckan, som både blev omtalad och hyllad av kritiker, och dramatiserades för Kulturhuset Stadsteatern. Våren 2020 utkom romanen Rolf.

Utgivning

Om boken

"Jag har stulit era frågor. Förlåt. Men det var det enda sättet att börja reparera de skador som tystnaden har åsamkat oss."

När Nuckan går in i rollen som hjärtespaltsrådgivare tar hon sig an läsarnas frågor ur en helt annorlunda vinkel än vanliga relationsspalter. Nuckan vill helt enkelt föra andra samtal om kärlek, makt och relationer än de som ryms i vår tids ideal om romantisk tvåsamhet. För hur kan en samlevnadsform, som gör så många så olyckliga och begränsade, betraktas som ett tecken på normalitet? Här behövs en nucka för att reda ut begreppen.

Malin Lindroth fick ett enormt genomslag med Nuckan, och i sin nya bok prövar hon nuckblicken i praktiken. Nuckans hjärtespalt är en bok som tar frågor om kärlek och ensamhet på största allvar, men den är också full av humor. Den är radikalare än vanliga relationsspalter, men också mer innerlig. Kort sagt: Nuckan är tillbaka.

Läs mer

Malin Lindroth

Nuckans hjärtespalt

Om boken

Rolf är Komvuxvikarie, snart 60 år och bor ovanför Safiren Livs. Inatt har han dödat en flicka. Nu väntar han på polisen som ska komma och förlösa honom från hans brott. Och från hans ensamhet.

I Rolf tecknar Malin Lindroth ett porträtt av en man i en flock av män, de obetydliga männen i beiga vinterjackor som varje morgon står och väntar i busskuren. Det är en tillvaro i tystnad och anonymitet, i avsaknad av nära relationer.

Rolf är en mörk och underhållande roman som fortsätter och utvidgar den granskning av samhällets normer som Lindroth inledde med Nuckan. Men det är också en mångbottnad roman, om ett människoöde i all sin komplexitet.

Läs mer

Rolf

Malin Lindroth

Rolf

Om boken

Nuckan, finns hon?

Malin Lindroth är 52 år, barnlös och har levt ensam i nästan trettio år. När hon presenterar sig som ofrivilligt ensam blir reaktionerna starka och hon frågar sig vilka historier om livet utanför tvåsamhetsnormen som är möjliga att berätta. Därför bestämde hon sig för att skriva om en livserfarenhet som efterfrågas lika lite idag som i det förflutna.

Malin Lindroth vill reclaima ordet nucka. Ta tillbaka det fulaste namnet och tvätta skammen ur det. Detta är ett befrielseprojekt, ett ifrågasättande av de normer som vi fortfarande är så knutna till och kanske blinda inför och ett beredande av plats för den större berättelsen om kärlek, makt och relationer.

Läs mer

Nuckan

Malin Lindroth

Nuckan

Om boken

En kvinna i 30-årsåldern arbetar som nattvak på psyket. Hon vakar över en patient som begått en oförklarlig handling - hon har dödat sitt barn. Denna handling väcker minnen hos huvudpersonen om hennes egen familj. Hon blev som barn vittne till sin mammas mörkaste hemlighet. Om nätterna smög mamman in till lillasystern och stack en synål i örat på henne. En obegriplig handling som binder samman den äldre systern med mamman i en outtalad lojalitet som inte går att bryta. Nu återberättar huvudpersonen sin uppväxt och på så vis kan hon för första gången frigöra sig från det brott som bundit henne sedan dess. "Vaka natt" är Malin Lindroths första roman. Hon gav 1997 ut boken "Flickorna", ett antal berättelser som blev mycket väl mottagna. 1994 kom hennes diktsamling "Skitunge" ut direkt på en CD-romskiva.

Läs mer

Vaka natt

Malin Lindroth

Vaka natt

Om boken

I diktsamlingen Kameleontdansen tar Malin Lindroth steget in i en kvinnlig identitets sökande efter ett hållbart jag, efter en plats i kameleonternas dans.

Malin Lindroth debuterade 1985 med diktsamlingen Lära gå.

Läs mer

Kameleontdansen

Malin Lindroth

Kameleontdansen

Om boken

Jag var inne i mitt syskons hus idag.
Sängen var bäddad,
bokhyllan dammfri,
garderoben stod tom
och butter.
Och rummet var bara ett rum.
Och huset var bara ett hus.
Och mitt syskon bodde inte där längre.

Diktsamlingen Lära gå från 1985 är Malin Lindroths debut.

Läs mer

Lära gå

Malin Lindroth

Lära gå

Recensioner

”Lindroth har ett tydligt ärende. Hon vill korrigera vår kollektiva berättelse om kärlek en smula, och hon börjar friskt med att ifrågasätta själva grundpremissen för all vår längtan, nämligen idén om tvåsamhet, den monogama och romantiska kärleken som förutsättningen för ett fullkomligt liv, som lösningen, svaret, meningen. Kärleken och berättelsen om kärlek är, låter hon Nuckan svara en hjärtekrossad yngling, inte samma sak…”

”Greppet i nya boken roligt och frigörande. Nuckan kommer med alternativa svar på frågor som skickats in till relationsexperter – ett av hennes specialintressen, som har en månghundraårig tradition.”

”Jag tänker att den ensamma kvinnan har insikter som ingen annan har i det tindrande, botoxande, behagsjuka 2020-talet. Jag snuddar vid tanken på att nuckan är den enda kvinnan som på riktigt är fri. Jag nöjer mig med: Nuckan är vår tids feministiska motståndsfigur, alldeles oavsett graden av frivillighet i hennes ensamhet.”

”Lindroth låser sig inte vid en kärleksideologisk trend. Svaret är inte nödvändigtvis ”håll i, håll ut”, utan mycket mer levt, djupare ner i varandet. Det är rent otroligt fint när hon skriver om Nuckans flykt från staden, bort från de tvåsammas blickar…”

”Det nuckan framför allt gör är att lyfta våra blickar mot livet utan tvåsam romantik som en möjlighet. Jag kommer att tänka på de av mina bekanta som förblivit ungkarlar upp i medelåldern och i stället ägnat sig åt idrott, resor, karriärer och, kanske viktigast av allt, vänskap. Missade de verkligen så mycket? Hur mycket handlade mitt sökande efter tvåsamhet om en skräck för ensamheten, skräcken för att känna mig ratad, bortvald och misslyckad – helt enkelt skräcken för att bli som nuckan?”

”Boken är lättsam och berörande och den kommer att locka till såväl eftertanke som många skratt.”

BTJ

”Lindroth beskriver pricksäkert hur nuckan konstrueras som ett hot att plåga flickor och kvinnor med.”

”… en både sårig och nyanserad kampskrift skriven med skarp blick och lätt hand”

”Nuckan har något grundläggande att lära oss alla.”

”En fantastisk långessä … en storslagen liten bok om ensamhetens börda”.

Nyheter

Foto: Emelie Asplund

19 januari 2022

Nuckan är tillbaka!

NyheterMalin Lindroth