Christer Olsson

Foto: Monika Franzon

Utforska författaren

Christer Olsson, frilansjournalist och tidigare anställd på veckotidningar bl.a. Vecko-Revyn under femton år samt på Expressen. Han har intervjuat och skrivit om en mängd svenska och utländska artister. Började som journalist på Norra Skåne. Christer besitter en kunskap om musik som är lika gigantisk som skivsamlingen och har ett alldeles särskilt passionerat förhållande till Bob Dylan.

Utgivning

Om boken

Ett personligt urval från Calveros gigantiska bildarkiv. Unika bilder på 1970-talets stora rockstjärnor som speglar ett årtionde då några av vår tids bästa rockmusiker stod på scenen. En del gör det fortfarande och nya generationer upptäcker dem på nytt.

Artisterna och stämningen är skickligt fångat i fantastiska ögonblicksbilder. Torbjörn Calvero, som fotograferat fler rockmusiker än de flesta, lyckades ta bilder inte bara direkt från scenen utan också bakom kulisserna och i privata sammanhang. Hans bilder finns publicerade i en mängd tidskrifter och på över hundra skivomslag.
Boken är ett tidsdokument som väcker minnen. Upphovsmännen sätter fingret på varför just denna musik överlevt i nästan trettio år. Christer Olsson skriver om musik så att man nästan kan höra den: "ABBAs sound bygger på Bennys vägg av klaviaturer, Björns gitarrer och Fridas och Agnethas röster - en mezzo och en sopran som klänger runt varandra som ett kärlekspar ur Kama Sutra." Eller om Led Zeppelin: "Tung av bluesens fuktiga deltamylla och lätt av den keltiska folkmusikens melodier och pastorala stämningar."
Boken innehåller färgsprakande konsertbilder och stilsäkra artistporträtt av bl.a.: ABBA, David Bowie, Bob Marley, Marianne Faithful, Rolling Stones, Bob Dylan, Emmylou Harris, Bruce Springsteen, Queen och Led Zeppelin.
Här finns även bilder från Ulf Lundells trettioårsfest samt enastående porträtt av Cornelis Vreeswijk.
Till sist 1970-talstidskrifter, skivomslag och affischer med Calveros bilder på Fred Åkerström, Pugh Rogefeldt, Ted Gärdestad, Tomas Ledin, Jerry Williams, Björn Skifs, Lill-Babs m fl.

Läs mer

Christer Olsson, Torbjörn Calvero

Från Abba till Zeppelin