Folke Schimanski

Utforska författaren

Folke Schimanski, född i Berlin 1936, är journalist och författare.Schimanski kom till Sverige med de vita bussarna i april 1945, och har gått på Solbacka läroverk. Han har varit producent på Sveriges Radio, och stod för program som Forskning ifrågasatt och Historia att minnas. 1977 till 1986 förestod han Bandverkstan, ett prisbelönt demokratiprojekt där allmänheten kunde göra egna radioprogram.Åren 1999-2006 var Schimanski kulturredaktör på Computer Sweden. Som frilansskribent har han arbetat för den engelska tidskriften New Scientist och skriver numera för bland annat Populär historia samt för den tyska nättidningen Telepolis.

Utgivning

Om boken

Namnet Weimar knyts för det mesta till begreppet Weimarrepubliken, den korta demokratiperiod som föregick Hitlerdiktaturen. Weimarrepublikens parlament sammanträdde några månader i Weimar. Men stadens kulturhistoria börjar i slutet av 1700-talet då Goethe och Schiller slår sig ned där och lägger grunden till den litterära blomstring som kallas Die Weimarer Klassik.
Efter Goethes död 1832 blir Weimar ett förstelnat kulturreservat i de tvenne diktargudarnas skugga. Men av och till genomgår den lilla staden nya kulturella hausseperioder. Kompositören Liszt bor där en längre tid och drar till sig en celeber skara musiker och diktare.
Vid sekelskiftet samlas en konstnärligt livaktig krets kring Nietzsches syster Elisabeth, kulturmecenaten Harry Graf Kessler och jugendpionjären Henry van de Velde. Efter första världskriget bildar Walter Gropius det djärva projektet Bauhaus i Weimar.
Men den stad som så ofta bebotts av kosmopolitiska, kreativa och liberala kulturpersonligheter invaderas under mellankrigstiden av högernationella och nazistiska kretsar. Buchenwald, Tysklands största koncentrationsläger, förläggs nära staden. Under DDR-tiden är Weimar en av republikens lukrativa turistattraktioner, men efter 1990 har Weimar chansen att åter bli vad det nästan alltid varit: en unik kultur i Europas centrum.
Historien om Weimar är en fascinerade, lärd och lättillgänglig krönika om en viktig del av den västerländska kulturhistorien.

Läs mer

Folke Schimanski

Historien om Weimar