Tom Wolfe

Utforska författaren

Författaren Thomas Wolfe föddes 1931 i USA. Han inledde sin bana som hyllad och nyskapande journalist, men gick gradvis över till essäer och romaner. Hans mest kända skönlitterära verk är ”Det rätta virket”, en verklighetsroman från 1979 om rymdprojektet Apollo som blev film 1983. Även bestsellern ”Fåfängans fyrverkeri” från 1987 filmatiserades.

Utgivning

Om boken

Runt 1965 började hippierörelsen växa fram på den amerikanska västkusten, i San Francisco och Los Angeles. Tom Wolfes dokumentärroman The Kool Electric Kool-Aid Acid Test från 1968 eller Trippen, som den kom att heta på svenska, handlar om "The Merry Pranksters" (ett kollektiv som leddes av Gökboet-författaren Ken Kesey) och de "tripp-festivaler" där man tog LSD och lyssnade på Grateful Dead. GD-gitarristen kallades inte utan anledning för "Captain Trips", eftersom han i svävande österländskt inspirerade improvisationer ledde hela "trippen". Kesey är i romanen en författare på dekis men alltjämt en hyllad kultfigur efter sin dundersuccé med romanen Gökboet - men han är inte bara jagad av sina fans utan också av FBI som vill sätta dit honom för marijuanasmuggling. Tom Wolfe följer händelseförloppet i spåren som en prärievarg. Trippen kom första gången på svenska 1970 i översättning av Gunnar Barklund, och har inte varit utgiven sedan dess. Nu - 40 år senare - är den aktuell igen, också på filmduken i regi av Gus Van Sant (Paranoid Park, Good Will Hunting m.fl).

Läs mer

Tom Wolfe

Trippen

Om boken

En riktig man utspelar sig i i Atlanta, Georgia några år efter de olympiska spelen. I Atlanta är tre fjärdedelar av innevånarna svarta. Några är vita och outsägligt förmögna.En av dessa är Charlie Croker, romanens huvudperson. Han är rik som ett troll men också bankrutt, eftersom han inte kan betala räntorna på sina miljardlån. Han har en ung och fordrande ny hustru och har som kronan på verket byggt sin egen skyskrapa som står outhyrd i Atlantas centrum. Medan han går in i sitt sextioåriga livs stora finansiella kris förändras tillvaron för en hederlig ung man med familj i Kalifornien. Conrad Hensley arbetar i ett av Charlie Crokers fryshus och får sparken när bankerna i Atlanta tvingar sin störste kund att permittera arbetskraft. Det är början till en social katastrof som först sätter Conrad i fängelse men till slut gör honom till Charlie Crokers räddare i nöden. Där finns också Roger White II, bakom sin rygg kallad Roger Too White, studiekompis med den svarte borgmästaren och mot sin vilja inkopplad som försvarsadvokat för stadens svarte fotbollsstjärna som anklagas för våldtäkt på dottern till en av Atlantas vita förmögna. Tom Wolfe blev ett namn i amerikansk journalistik och litteratur redan under 1960-talet. Hans litterära dokumentär om de första astronauterna, Rätta virket, blev mycket uppmärksammad, både som bok och storfilm. För drygt tio år sedan utgav han romanen Fåfängans fyrverkeri som blev en världsframgång.

Läs mer

En riktig man

Tom Wolfe

En riktig man