Annika Persson

Foto: Anna Widoff

Utforska författaren

Annika Persson är född 1968 och har arbetat som kultur- och samhällsjournalist sedan 2001. Hon skriver i tidningar som Dagens Nyheter, Tidningen Vi, Vi läser och Amelia,  arbetar av och till som fristående radioproducent för Sveriges Radio och har även lett bokcirklar för DN och Nationalmuseum.

Som redaktör på Bokförlaget DN var hon med och gav ut den uppmärksammade boken Fittstim 1999. I bokform har hon tidigare publicerat sig i antologierna Uppdrag familj, 2005 och Lyckliga slut, 2007 och med reportageboken Ickevåld – minst 13 sätt att göra världen bättre 2010.

Utgivning

Om boken

Lena Nyman är en av de största skådespelarna och artisterna den svenska teater- och filmscenen ägt. Jag vill ju vara fri är den första fullständiga levnadsteckningen över henne.

Hon nådde till och med internationell ryktbarhet i Nyfiken-filmerna, som exporterade den svenska synden i slutet av 60-talet. "Ägt" är förresten fel ord när det gäller Lena Nyman: hon gick alltid sin egen väg och följde sitt huvud och sin känsla för karaktärernas särart. Få har gjort så många olika roller som Lena, men hon förblev sin egen, för hon ville ju vara fri, fri att göra det hon trodde på, utan påtvingade gester och masker.

När Lena Nyman gick bort i februari 2011, 66 år gammal, kändes med ens att hon fattades oss. Tack vare ett unikt och rikt källmaterial i form av efterlämnade brev, dagböcker, bilder och memoarutkast tecknar kulturjournalisten Annika Persson ett levande och personligt porträtt av denna sammansatta scenkonstnär och människa, i den första biografin över Lena Nymans liv och verk.

Läs mer

Annika Persson

Jag vill ju vara fri