Pelle Berglund

Foto: Juhani Rajala

Utforska författaren

Pelle Berglund är turnéproducent och föredragshållare. Han har forskat kring L.O. Smith under de senaste tio åren.

Utgivning

Om boken

L.O. Smiths ansikte är känt för många, men få vet om det. Det är hans ansikte som pryder Absolut Vodka-flaskorna. L.O. Smith blev en av Sveriges rikaste män, i folkmun kallad Brännvinskungen. Men han dog ensam och utblottad. Utsatt för ett av de grövsta ekonomiska justitiemord som skett i Sverige.

L.O. Smith byggde upp en enorm förmögenhet med två tomma händer. Genom att rena spriten från den förhatliga finkeln, skapade han Absolut Rent Brännvin. Denna blev omedelbart en kolossal försäljningssuccé, och L.O. Smith blev Brännvinskungen med hela svenska folket.
På grund av sina framgångar hamnade han i två stora "brännvinskrig" med Stockholms stad, som såg sin egen spritförsäljning rasa. Han utvidgade "kriget" genom att lägga stora privata pengar på att samla arbetarna för att kämpa för en bättre tillvaro.
År 1886 börjar han exportera den renade spriten till Spanien och allt ser mycket ljust ut. Men så landar ett telegram på svenska UD i februari 1887 som kommer att förändra allt. L.O. Smiths motståndare upptäcker en möjlighet att bli av med honom. Författaren hävdar att Smith härmed utses för den svenska historiens största ekonomiska justitiemord. Han förlorar 685 miljoner kronor och dör utfattig år 1913. Tusentals svenska arbetare följer honom till sista vilan.
I Pelle Berglunds bok saknas inte dramatiska sekvenser. Det är en historia om älskarinnor, utpressning, självmord samt ett tragiskt familjedrama där Smiths egen familj vänder honom ryggen och lurar av honom det sista han äger. Dock kommer Smith sanningen på spåren och avslöjar mycket i sina memorer. Men inte allt. De sista pusselbitarna har nyligen hittats, däribland hemliga brev på svenska UD som visar varför brännvinskungen L.O. Smith offrades. Genom hans fascinerande men tragiska öde finns mycket att lära om det sena 1800-talets ekonomiska och politiska händelser. Brännvinskungen hade en osviklig förmåga att alltid hamna i händelsernas centrum.

Läs mer

Pelle Berglund

Kung Brännvin