Andrea Stuart

Foto: Julia Hembel

Utforska författaren

Andrea Stuart växte upp i Karibien och USA och flyttade sedan till London där hon numera är bosatt. Hon har studerat i Paris och arbetat med journalistik, bokutgivning och TV-produktion. Hon har varit redaktör på Critical Quarterly, redaktör för Black Film Bulletin och medverkat i en rad tidskrifter från Cosmopolitan till New Statesman. Hon arbetar för närvarande som lektor vid Central Saint Martin’s College of Art and Design.

Utgivning

Om boken

Joséphine är den osannolika berättelsen om kvinnan som var en av sin tids mest omsvärmade skönheter och som med sin intelligens och charm överlevde skräckens och terrorns tid i Paris under revolutionen och till slut blev kejsarinna av Frankrike: Marie-Josèphe Rose Tascher de la Pagerie (1763-1814) eller Joséphine som hon kallades kort och gott.

Kejsarinnan Joséphine föddes som Marie-Josèphe Rose Tascher de la Pagerie 1763 på ön Martinique i franska Västindien. Hon växte upp i en adlig plantageägarfamilj som levt där i generationer.
Vid 16 års ålder sändes hon till Frankrike för att giftas bort med den 19-årige vicomten Alexandre de Beauharnais, som hon aldrig tidigare träffat. Nu blev hon Rose de Beauharnais, vicomtesse. I rask följd födde hon honom två barn, Eugène, 1781, samt Hortense, 1783, men äktenskapet blev olyckligt.
När franska revolutionen bröt ut var det emellertid Rose som med sin charm och sina kontakter lyckades rädda många adelsmän ur fängelset. Dock icke Alexandre som giljotinerades.
På en middag 1795 träffade Rose Napoleon som blev blixtförälskad och friade till henne. Den 9 mars 1796 vigdes änkan Beauharnais med överbefälhavaren över armén, Napoleon.
Med Napoleons växande krigslycka ökade också Joséphines status, och parets höjdpunkt blev kröningen till kejsare och kejsarinna av Frankrike 1804.
När Joséphine inte kunde föda Napoleon en arvinge blev skilsmässan ett faktum, ivrigt påskyndad av Napoleons närmaste män.
Hon avled hastigt 1814, i sviterna av en lunginflammation, 50 år gammal.

Andrea Stuart förmedlar i sin biografi ett väldokumenterat och nyanserat porträtt av den oförlikneliga Joséphine och ger också en livfull skildring av ett Paris där nöd och överflöd återfanns sida vid sida, där folk svalt och gjorde uppror men också dansade sig fram genom revolutionens och kejsardömets stormiga år.Läs mer

Andrea Stuart

Joséphine