Andromeda Matz

Foto: Jan Tennek

Utforska författaren

Andromeda Matz är frilansjournalist och arbetar bl.a. för Utbildningsradion och Sveriges Radio. Tillsammans med Krister Cedergren har hon skrivit Klematis - över 100 utvalda sorter.

Utgivning

Om boken

Det är lätt att förföras av klematis vackra, ofta exotiska blomsterprakt. Variationsrikedomen har väckt ett stort intresse bland trädgårdsodlarna de senaste decennierna. Dessutom är klematis för det mesta tacksamma att odla. Över ett hundra sorter av klematis för svenskt klimat presenteras i text och bild. Dessutom finns spännande klematishistorik samt många bra råd från en av Sveriges mest kunniga experter på området.

Ur innehållet:
1. Mångfald och variation
Släktet Clematis har blommor i alla dess former och regnbågens alla färger. Klematis från varmare klimat, som nu finns i trädgårdshandeln, lämpar sig på inglasade balkonger eller inomhus i kruka.

2. Svenska klematis och deras upphovsmän
Bl.a. Magnus Johnson, som för många är den svenske "Mr Klematis" och Krister Cedergren, en av författarna, som på sin pappas plantskola började korsa klematis på 1980-talet.

3. Att lyckas med sin klematis
Plantering och skötsel. Vilka sorter ska beskäras och när? Beskrivningar av några vanliga sjukdomar och hur man undviker och behandlar dem. De vanligaste felen man gör.

4. Planteringar och samplanteringar
Exempel på lyckade kombinationer. Vilka sorter som passar på en spaljé eller som klätterväxt i träd och buskar. Klematis som marktäckare.

5. Odlingsvärda sorter
Här presenteras över ett hundra klematissorter, uppdelade i arter. Beskrivning av:
- färg
- storlek
- klättrande / icke klättrande
- små- och storblommiga
- fyllda / enkla blommor
- doftande

6. Hur blir en klematis till?
Om hur nya sorter uppstår och hur man kan skapa en egen sort.

Listor med sorter uppdelade efter färg

Läs mer

Andromeda Matz, Krister Cedergren

Klematis