Anders Jansson

Foto: Joey Abraityte

Utforska författaren

Anders Jansson är tv-producent och kulturjournalist på SVT. Han har även varit skribent inom kulturområdet i bl.a. hälsingetidningen Ljusnan och DN kultur. Han har länge haft höns och vet hur man bygger och inreder ett hönshus.

Utgivning

Om boken

"Hönsboken är en bok för den som vill ha egna höns - men är också en bok för alla som någon gång ätit ett ägg utan att förstå vart kycklingen tog vägen."

"Hönsboken är en bok om människans käraste fjäderfä och vrider och vänder på denna domesticerade variant av djungelhönan som blivit ett av våra nyttigaste och trevligaste - men också mest utnyttjade djur."
Så skriver Anders Jansson, producent på SvT och författare till den tidigareutgivna föregångaren, Fårboken.
Tillsammans med Nina Östman, fotograf, konstnär och upphovskvinna till ett flertal böcker, har Anders Jansson skött om, byggt hönshus till och upplevt glädjen med att ha höns.
De kan det mesta om vad det innebär att ta hand om ett antal värpande hönor och en galande tupp. Seriöst och insiktsfullt beskriver de med varm humor livet i hönsgården och hönans urgamla historia.
Ur innehållet:
· Vad kom först - hönan eller ägget?
· Hönans historia
· Ett hönsår - årstider i ett hönsliv
· Hönshuset (ill. hur man bygger ett värprede)
· Gruppdynamik i hönsgården.
· Tuppfäktning och kyrktuppar
· Industrihönans livsvillkor
· Ruvning och äggkläckare
· Kycklingar
· Unghöns
· Avel
· Hönsmat och utfordring
· Höns i trädgården och hönsgården
· Lantraser och broilers
· Hedemorahönans historia
· Löss, möss, parasiter och skorv
· Fågelinfluensan
· Frukostägg och guldägg
· Slakt
· Några ägg- och kycklingrecept

Läs mer

Anders Jansson

Hönsboken

Om boken

Fåret är faktiskt enklare att ha som husdjur än hunden, samtidigt som det ger både mjölk och ull år efter år. Dessutom kött och varma fällar. De svenska betesmarkerna förbuskas och lammkött importeras. I stället för att lägga ned ett stort arbete på att hålla hagar rena från sly kan en fårhjord skapa ett öppet landskap. Och vilket barn vill inte ha en egen liten lammunge att döpa när våren kommer? Det kan få vem som helst att omvärdera livet och ge en motvikt mot stress och utbrändhet. Att vara fårfarmare är dock ett seriöst åtagande där djurens välmående står i centrum. Boken tar upp allt som är viktigt att veta om den dagliga skötseln och vad som krävs för att både får och människor ska få en trygg och lättarbetad vardag. Den vänder sig till alla som någon gång sagt till sig själva: "man borde skaffa får" men som ännu inte vågat förverkliga drömmen. En handledning även för dem som redan har får året runt eller bara "lånar" dem under sommaren.

Läs mer

Fårboken

Anders Jansson, Sara Vide Ericson

Fårboken