Barry Kemp

Utforska författaren

Utgivning

Om boken

Några timmars hängiven läsning. Det är allt som behövs. Sedan är man så mycket expert man behöver vara på de gamla egyptiernas bild- och bokstavsvärld, deras matvanor, hus, kultur och mytologi. Spränglärd efter 250 sidor. Vad mer kan man önska sig?

De flesta av egypternas alfabetsbilder, hieroglyferna, är väldigt lätta att förstå. Att symbolen för träd är ett träd är verkligen inte så konstigt. Inte heller att ett hus är en fyrkant med en öppning i. Men varför är tecknet för att älska en hacka? Evigheten en sittande man med händerna i luften? Varför betecknas ordet "år" med stjälken av ett palmblad?
Egyptiernas bilder och vad de betecknar är nyckeln till hela deras världbild, deras syn på tillvarons cykliska natur, deras samhällsystem, matvanor, kultur och mytologi.
I 100 korta kapitel, vart och ett inlett med en hieroglyf, berättar den brittiske egyptologen en medryckande och lärorik historia om en kultur som aldrig upphör att fascinera oss. Det antika Egypten var ett samhälle som varade i tretusen år, ända fram till den romerska ockupationen en kort tid före Kristi födelse. Det är alltså en bildvärld som är mer än 5000 år gammal som Barry Kemp guidar oss in i, en bildvärld som är oss både mycket främmande och samtidigt högst igenkännbar och allmänmänsklig.

Läs mer

Barry Kemp

100 hieroglyfer