Tahir Shah

Foto: Rachana Shah

Utforska författaren

Tahir Shah är född i en angloafghansk familj med rötter i Hindukushs otillgänglia bergstrakter. Shah har tidigare gjort reportagefilmer och skrivit filmmanus och är verksam som journalist och fotograf. Han har skrivit tio böcker som skildrar en lång rad ovanliga och sällsamma resor han företagit, bl a till Etiopien, Peru och Gondwanaland. Shahs böcker och reportageartiklar har publicerats på många språk över hela världen. Han är bosatt i Casablanca med sin hustru och två barn.

Utgivning

Om boken

Journalisten och fotografen Tahir Shah har skrivit en underhållande skildring av sin nya tillvaro som husägare i Casablanca. Helt i stil med Ett år i Provence och Under Toscanas sol.

Frilansjournalisten Tahir Shah bestämmer sig en dag för att förverkliga sin dröm och köper ett fallfärdigt men praktfullt residens i den marockanska staden Casablanca, dit han flyttar med sin gravida hustru och deras dotter.
Snart blir han varse att han fått med mer på köpet än han tänkt sig. Dar Khalifa eller Kalifens hus innehåller tre trotjänare som vägrar flytta och som Shah får ta över efter den förre ägaren. Huset är också svårt angripet av alger, fullt av spindelväv och termiter. Men det är inte allt. I Marocko drar ett tomt hus till sig djinner - osynliga, ofta förtretliga och ibland illvilliga andar - och Dar Khalifa tycktes ha lockat till sig en väldigt egensinnig djinn som den rationella västerlänningen Shah motvilligt går med på att besvärja med ett offer.
I Kalifens hus berättar Tahir Shah på ett mästerligt och ofta dråpligt sätt om familjens första år i Casablanca, om den tumultartade tid då de lär sig marockanska seder och bruk, restaurerar huset och besvärjer djinnen.
Shahs jakt på de yrkesmän, hantverkare och allt annat som behövs för att ställa huset i ordning leder honom ut i det exotiska, gåtfulla kungariket Marocko. Det sänder honom ut på en annan resa också - i spåren efter en farfar som han aldrig lärde känna. En farfar vars hemligheter avslöjas för Shah av en bekant.

Läs mer

Tahir Shah, Laura Hartman Maestro

Kalifens hus