Kurt Björklund

Utforska författaren

Utgivning

Om boken

Redan vid unga år bestämmer sig Kurt Björklund för att lämna statarlivet i Skåne och gå till sjöss. De omtumlande händelser han var med om kom att forma honom för alltid, och det är en helt unik världsomseglare som möter oss i Kurt Björklund - en annorlunda världsomseglare.

När andra världskriget bryter ut lever allt sjöfolk farligt. Kurt får se sina kamrater dö när det fartyg han kallar sitt hem sänks av tyska bombplan. För att hämnas vännerna anmäler han sig som frivillig till engelska armén och den 6 juni 1944 går han i främsta ledet vid landstigningen i Normandie.
Vid femtionio års ålder kastar Kurt Björklund loss för sin första världsomsegling, och vid hemkomsten tre år senare hyllas han som en hjälte av tusentals människor.

Den första seglatsen följs av ytterligare två fullbordade varv runt jorden och han blir den första skandinaven som ensam rundar alla de klassiska hornen. Med stor viljestyrka och handlingskraft står han upp mot alla prövningar. Stormar som välter båten, bryter riggen och pressar sinnet till självmordets rand, fientliga valar och förrädiska ebb- och flodområden - äventyr som får uppmärksamhet både i svensk och internationell press.

I mitten av åttiotalet berättade Kurt om sina upplevelser på kassettband och skickade hem till Sverige. De gick som följetong i Radio Malmöhus och trollband tusentals lyssnare. Här får äntligen en större publik ta del av denna annorlunda världsomseglares äventyr.

Läs mer

Marie Blomqvist, Marie Blomqvist, Kurt Björklund

Kurt Björklund