Olle Carapi

Utforska författaren

Utgivning

Om boken

I början av 1960-talet syntes en märkvärdig liten roddbåt kasta loss i Södertälje. Målet som hägrade för den envise ensamroddaren var: Irland.

Med osedvanlig berättariver och humor skildrar Olle Carapi "sitt livs långrodd" i denna senkomna debutbok. 1961 är han 34 år och hans intresse för natur- och dokumentärfilm har gett honom den äventyrliga idén att han ska ta med sig filmkameran i båten och ro från hemmet i Södertälje till Irland. Ung och aningslös lossar han förtöjningarna och ger sig iväg på en färd fylld av vedermödor. Roddfärden går genom Göta kanal, till Danmark, genom Kielkanalen, via Englands kanaler till västsidan av ön och sedan över till Irland och Aran-öarna. Under resan träffar han ett otal udda figurer, vilka berikar den annars rätt ensliga tillvaron i roddbåten. Berättelsen kryddas med fängslande historiska och litterära anekdoter.

Det är många hinder som dyker upp under Olles strapatser: han blir förhörd av SÄPO, attackerad av Bullens köttbullar, stormdriven på Nordsjön, kidnappad av en irländsk präst med mycket mera.

Denna humoristiska och välskrivna bok vänder sig till en allmän publik med smak för en god historia.

Läs mer

Olle Carapi

Mitt livs långrodd