Bettany Hughes

Utforska författaren

Utgivning

Om boken

Så länge män skrivit, har de skrivit om Helena. Den undersköna kvinna som enleveras av Paris till Troja och därmed startar det trojanska kriget. I nästan tre tusen år har hon fått symbolisera kvinnlig skönhet och samtidigt varit en påminnelse om den fruktansvärda makt som skönhet kan innebära.

Världshistoriens vackraste och mäktigaste kvinna, som på grund av sina dubbla äktenskap med kung
Menelaos av Sparta och prins Paris av Troja blev ansvarig för en varaktig fi endskap mellan Öst och Väst. Vem var Helena egentligen? Har hon funnits på riktigt?
Sköna Helena har varit föremål för myter och konstverk i alla tider ända sedan Iliaden. Men den brittiska tevejournalisten Bettany Hughes vill berätta om den "verkliga" Helena, en aristokrat av kött och blod från den grekiska bronsåldern.
Genom att se världen med ögonen hos en ung mykensk adelskvinna, visar Bettany Hughes på de sociala
och politiska sammanhang som skulle ha kunnat göra Helena till den hon var: hennes palats, hennes slavar, hennes smycken, hennes fester, hennes lekar, de religiösa riter hon kan ha utfört. Hughes utforskar de fysiska, historiska och kulturella spår som Helena lämnat på platser i Grekland, Nordafrika och Mindre Asien och går så nära den historiska verkligheten och myternas ursprung man kan komma.
Det är välskrivet, underhållande och kunnigt. Bettany Hughes har en gång för alla gått till botten med myten om Sköna Helena, en av de mest gåtfulla och ökända personerna genom alla tider.

Läs mer

Bettany Hughes

Sköna Helena