Reggie Nadelson

Foto: Jerry Bauer

Utforska författaren

Reggie Nadelson föddes och växte upp i Greenwich Village på Manhattan. Hon utbildade sig i journalistik vid Stanford University. Hon har också ett hem i London och började skriva krönikor i engelska tidningar, först i The Guardian och sedan i The Independent. Reggie Nadelson är dokumentärfilmare och en av hennes mer bemärkta är Comrade Rockstar som handlar om Dean Read som blev den främsta rockstjärnan i dåvarande Sovjetunionen.

Dödskällan är den tredje romanen på svenska om rysk-judiske kriminalpolisen Artie Cohen. Tidigare har När jorden rämnar och Rött spår kommit ut.

Pressröster:

"Reggie Nadelsons Cohensvit är på en gång suveräna deckare och brännheta samtidsanalyser. /.../ Reggie Nadelson är förmodlingen den som i romanform bäst skildrar mötet mellan före detta Sovjetmedborgare och den förment fria västvärld de drömt om i generationer bakom järnridån.
Jonas Thente, DN

Utgivning

Om boken

Artie Cohen är ensam, utan familjen, i New York när hans halvsyster Genja ringer och ber honom hjälpa henne ur en knipa. Hennes son Billy har avtjänat sitt straff på ungdomsvårdsanstalt nere i Florida för ett mord, men Genja och hennes man Johnny ska åka bort just när frigivningen ska äga rum. Artie lovar sin syster att ställa upp och köra Billy upp till New York.

Billy har hunnit bli 14 år och har vuxit upp till en stilig, intelligent och rolig tonåring. Det verkar som om han blivit fri från det som fick honom att begå mordet för två år sedan: var det sjukdom eller ren ondska? Artie hoppas och önskar innerligt att Billy är okej. Men så fort Billy visar sig i sina gamla kvarter kommer det förflutna ikapp pojken. Telefonhoten avlöser varandra och han förföljs av någon på gatan.

Samtidigt störtar ett litet flygplan på Coney Island och Arties chef Sonny Lippert får ett nytt fall på halsen: en liten flicka har hittats mördad och stympad på Staten Island. London drabbas av ett bombattentat mitt i sommaren och plötsligt väcks den gamla välkända skräcken från 11:e september-attacken till liv igen.

När fler mordoffer dyker upp försöker Artie desperat klänga sig fast vid hoppet att hans systerson inte är inblandad...

Läs mer

Reggie Nadelson

Dödskällan

Om boken

"En av deckargenrens mest inträngande och känsligt skildrade poliser..."
The Times

Det är söndag och sensommar i centrala New York City. Tre år har gått sedan 11:e
september och republikanska partiet ska hålla sitt nationella konvent samtidigt som Artie Cohen ska gifta sig med Maxine Crabbe.
När Artie ser solen gå upp över East River känner han sig nöjd med livet. Det är 25 år sedan han kom till New York från Ryssland, via Israel, och han tycker att han klarat sig bra.
En gammal vän, fd tevejournalisten Sid McKay, hör av sig och ber Artie komma ut till det gamla hamnområdet Red Hook i Brooklyn. Red Hook, en kvadratkilometer av obebyggt område mitt i New York, är varje fastighetsmäklares eller byggentreprenörs våta dröm.
Visserligen är det Arties bröllopsdag, men Artie är skyldig Sid en tjänst, så han åker. Väl på plats hittar Artie en död man liggande i vattnet i hamnbassängen, men ingen Sid.
När Sid till sist dyker upp är han rädd, irriterad och undanglidande. Varför vill han inte berätta vad som hänt?
Inte ens på bröllopsfesten senare samma kväll kan Artie sluta tänka på Sid. Varför var han så skärrad? Det var ju bara för att en gammal luffare som dött? Eller var det?
Artie dras in alltmer i fallet och indicierna pekar mot hans närmaste vän, den ryske fastighetsmagnaten Tolja Sverdloff. Är Tolja inblandad i den skrupellösa jakten på byggkontrakten för Red Hook?
Spåren leder Artie femtio år tillbaka
i tiden. Till år 1953, närmare bestämt.
Det år då makarna Rosenberg avrättades. Det år då Stalin dog. Det år då det sovjetiska fraktfartyget Röd gryning gick på grund utanför Red Hook...

Läs mer

Rött spår

Reggie Nadelson

Rött spår

Om boken

New York är förlamat sedan attentatet den elfte september: barrikader, avspärrningar och beväpnade soldater är numera permanenta inslag i stadsbilden. En frostig vintermorgon hittar en joggare barnkläder, indränkta med blod och nergrävda i den till hälften frusna marken i närheten av Brighton Beach - på Brooklyns Atlantkust. När ett barn försvinner i en annan del av staden kommer hela New York Citys skräck och osäkerhet upp till ytan. Finns det ett samband mellan de båda fallen?

Jakten på mördaren går genom ett New York som sällan skildras, staden som är byggd på vatten: öar, broar, tunnlar och stränder - från nedre Manhattan via Brooklyn och Coney Island till fiskeläget Sheepshead Bay. New York är lika starkt närvarande i Nadelsons roman som Edinburgh i Ian Rankins böcker, eller Venedig i Donna Leons.

Läs mer

När jorden rämnar

Reggie Nadelson

När jorden rämnar