John Berendt

Foto: Graziano Arici Letteratura

Utforska författaren

John Berendt bor i New York och har tidigare fångat staden Savannah i storsäljaren Midnatt i ondskans och godhetens trädgård, som också filmatiserats. Boken låg i rekordlånga fyra år på The New York Times bestsellerlista.

Utgivning

Om boken

Genom sin internationella bestseller, Midnatt i ondskans och godhetens trädgård, satte John Berendt det amerikanska Savannah på kartan. Nu är han tillbaka med ett porträtt av det mytomspunna Venedig.

Fallande änglars stad beskriver det Venedig som gömmer sig bakom turiststråken, de vackra fasaderna och överdådiga miljöerna. När Berendt anländer har staden just förlorat en av sina kulturskatter, operahuset La Fenice, i en brand och det är när han börjar undersöka orsakerna till branden som bokens intrig öppnar sig.
Likt en detektiv nosar han sig fram till skandalerna, lyssnar till skvallret och kommer mycket nära en rad fascinerande livsöden. Fram träder ett egenartat persongalleri som omfattar allt ifrån den världsberömde glasblåsarmästaren Serguso och författaren Henry James till mannen som hittat det perfekta råttgiftet.
Boken beskrivs bäst som en kombination av reseskildring och reportagebok med en mordgåta i fokus. Genom att varva anekdoter och historiska tillbakablickar med ögonblicksbilder och personliga möten fångar Berendt stadens innersta nerv. Han tar sig an Venedig både nyfiket och respektlöst, dyker ner i korruption och svek, humor och tragik. Porträttet blir kärleksfullt men inte alltid smickrande.
Det här är en bok att resa med, också för den som kanske aldrig har besökt eller kommer att besöka Venedig.


Läs mer

John Berendt

Fallande änglars stad