Maciej Zaremba

Utforska författaren

Maciej Zaremba är en av Sveriges mest profilerade journalister. I en rad artikelserier om tvångssterilisering, polska rörmokare, sjukvården, om mobbning på arbetsplatser och om skolan har Maciej Zaremba skildrat ett Sverige som de flesta av oss aldrig får syn på.

Han har bland annat tilldelats Stora Journalistpriset 2006, Svenska Akademiens pris 2008 och Publicistklubbens Guldpenna 2010 för sin journalistiska gärning. 2012 erhöll han Samfundet de Nios särskilda pris. Hans senaste bok är Huset med de två tornen (2018).

Utgivning

Om boken

Maciej Zaremba, alltid med en särskild blick för det svenska, skildrar det moderna skogsbruket, förvandlingen från skog till virkesåker. Han berättar om den oheliga alliansen mellan skogsbolag och myndigheter, människors fåfängliga kamp mot kalhyggen ända in på knuten. Sedan 70-talet har varningarna hörts, i dag ersätts de sista naturskogarna av granplantager. Sverige ömsar landskap. Politikerna tittar bort. Maciej Zaremba slår larm om vår tids största kulturomvandling.
Boken utkom första gången 2012 och är minst lika aktuell idag. Det lilla som förändrats sedan dess är knappast till det bättre. Nyskrivet förord av författaren.

Läs mer

Maciej Zaremba

Skogen vi ärvde

Om boken

Vem är Sverige? Vad är Sverige? Varför är Sverige?
Maciej Zaremba skildrar genom en polsk rörmokare, en jämtländsk doktor och en påhittad naturkatastrof det land vi lever i - eller tror att vi lever i.

Det brukar kallas för "den svenska modellen" men vad är det egentligen? Somliga anser att vi gick med i EU för att rädda denna modell, andra att medlemskapet är själva dödsstöten mot den.
Maciej Zaremba har gett sig ut på jakt i Sverige efter modellen, han har mött dess försvarare och dess angripare. Vad såg han? En domstol där arbetsgivare och fack håller varandra om ryggen. Ett fackförbund vars ombudsmän ropar "Go home" till lettiska byggnadsarbetare. Varför gjorde de det?
Det är val i Sverige hösten 2006, den svenska modellen ska åter prövas. "Den polske rörmokaren" är en praktisk valhandbok, här finns alla de viktiga frågorna gestaltade i djupborrande reportage: arbetsmarknaden, vården - och det som brukar saknas i valtider, vårt förhållande till utlandet och utlänningarna.
En stor del av dessa berättelser är publicerade i Dagens Nyheter under de senaste åren, men boken innehåller också nyskrivna texter.

Maciej Zaremba, har med sina artikelserier i DN kommit att framstå som en av våra skarpaste journalister, nominerad till och belönad med fina utmärkelser. Han är född i Polen men kom till Sverige som ung man. Den dubbla blicken, den fria positionen i marginalen är hans signum, hans vapen är den skarpa, ofta starkt polemiska stilen.

Läs mer

Den polske rörmokaren

Maciej Zaremba

Den polske rörmokaren

Nyheter

Foto: Stellan Herner

30 augusti 2023

Våra nya böcker i september 2023

NyheterBoknyheter