Maria Lewander

Utforska författaren

Utgivning

Om boken

Livsglädje inpå knuten? Den här boken handlar om konsten att få vilda djur och växter som grannar. Här ges konkreta tips om vilka holkar som fungerar för olika fågelarter eller fladdermöss, hur man anlägger en damm för grodor och planterar en "fjärilsrestaurang". Vilka växter som humlorna uppskattar, hur komposten ska skötas och hur man bygger ett igelkottbo. Allt presenteras pedagogiskt med steg-för-stegbeskrivningar, foton och teckningar.
Boken vänder sig till de som har en egen trädgård eller tillgång till en gemensam gård eller park, men också till balkongägare, koloniträdgårdsodlare och skolor.
Ett ekologiskt perspektiv på trädgårdsskötsel gör att kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel lyser med sin frånvaro.

Idén till Vilda grannar föddes hos Svenska Naturskyddsföreningen (SNF), en idéell natur- och miljöorganisation med 170 000 medlemmar. Sedan mer än 10 år har SNF arbetat för att öka mångfalden i vår närhet. Drivkraften har varit en stark övertygelse om att en rikare närnatur är bra för oss människor. Genom projektet "Vilda grannar" har smittsamt roliga idéer spridit sig över landet via böcker, föredrag, utställningar och visningsträdgårdar, workshops, fröpåsar och holkbyggardagar - ett arbete som fortsätter än idag.
Redan 1996 samlades de bästa tipsen i en bok som nu omarbetats och ges ut i en reviderad upplaga.

Läs mer

Maria Lewander, Per Bengtson

Vilda grannar