Laurence Rees

Utforska författaren

Laurence Rees är historiker och prisbelönt teveproducent på BBC. Särskilt känd är han för sina serier om andra världskriget, och både Auschwitz och Nazismen är böcker som bygger på tidigare tevedokumentärer.

Utgivning

Om boken

Hur gick det till när nazisterna tog makten i Tyskland? Med hjälp av en rad ögonvittnen från alla nivåer av det tyska samhället beskrivs här hur nazisterna organiserade sig, tog makten och slutligen drev landet - och stora delar av världen - i fördärvet.

Efter de stora framgångarna med boken Auschwitz har Laurence Rees nu gripit sig an den övergripande och alltjämt förbryllande frågan om hur nazismen kunde gripa makten i Tyskland och föra ett helt land och en hel kontinent in i förföljelse, krig och terror. Boken beskriver den nazistiska maktutövningens nyckfulla karaktär, och hur lockande de nya framtidsutsikterna kunde framstå för ett folk som länge levt under politisk och ekonomisk instabilitet - och som i många fall ansåg sig misshandlat och förnedrat av första världskrigets fredsfördrag. Den skildrar också den logiska konsekvensen av Hitlers herravälde, och den nazistiska världsåskådningens oundvikliga väg fram mot utrotningskriget i öster och de successiva planerna på att förinta hela den europeiska judendomen.
Författaren har intervjuat ett stort antal nazister, medlöpare, motståndare och offer - människor som alla var en del av detta historiska skede - för att få en personlig skildring av olika erfarenheter och upplevelser och därmed en bättre inblick i de motiv och bevekelsegrunder som kunde spela in.

Läs mer

Laurence Rees

Nazismen

Om boken

Den 27 januari 1945 befriades de få överlevande i Auschwitz av sovjetiska trupper. Förintelsens mest kända döds- och koncentrationsläger hade då varit i bruk i nästan fem år och tagit livet av 1,1 miljoner människor.

Omkring 1,1 miljoner människor dog i Auschwitz, Förintelsens mest kända döds- och koncentrationsläger.
Lägret i den lilla polska byn Oswiecim uppfördes från början för att hysa polska politiska fångar, men har gått till historien som platsen för världens mest omfattande massmord. Mellan juni 1940 och 27 januari 1945 passerade 1,3 miljoner människor in genom porten med den ökända devisen: "Arbeit macht Frei". Endast en bråkdel överlevde.
Hur var Förintelsen möjlig? Och vad kan vi lära av historien?
Stommen i den brittiske historikern Laurence Rees bok utgörs av ett stort antal intervjuer med överlevande, både offer och gärningsmän. Kring deras berättelser sätter han in det ökända koncentrationslägret i ett större sammanhang, den kedja av döds- och koncentrationsläger som låg utspridd över hela Europa och som möjliggjorde Förintelsens mest aktiva fas åren 1942 till 1944.
Rees visar också hur osammanhängande och krokig beslutsgången som ledde fram till Förintelsen var, och att Förintelsen inte var oundviklig. I Frankrike ledde Vichy-regimens stöd till att tiotusentals judar mördades, i Danmark ledde regeringens motstånd till att tiotusentals judar räddades.
En grym och skoningslös skildring av en av historiens största tragedier.

Läs mer

Auschwitz

Laurence Rees

Auschwitz