Gioconda Belli

Foto: La Prensa Nicaragua

Utforska författaren

Gioconda Belli föddes 9 december 1948 i Managua i Nicaragua. Hennes far Humberto Belli var företagsledare och hennes mor Gloria Pereira var med om att grunda Teatro Experimental i Managua. På faderns sida härstammar familjen från Italien, därav Giocondas italienskklingande förnamn. Gioconda är näst äldst av fem syskon: Humberto, Eduardo, Lucía och Lavinia. Det är till dessa två yngre systrar som romanen Den förfördas hemlighet är tillägnad.

Gioconda gick i grundskolan i Managua men fick sin gymnasiala utbildning vid Real Colegio de Santa Isabel i Madrid i Spanien, där hon tog studenten 1965. Gioconda bedrev sina universitetsstudier i Philadelphia i USA och tog en examen i journalistik och public relations. 1967 återvände Gioconda till Nicaragua där hon gifte sig och fick två döttrar.

1970 började hon att skriva lyrik och publicerade sina dikter i dagstidningen La prensas kulturbilaga. Dikterna väckte stort uppseende för sitt "vågade" innehåll. Hennes debutsamling med dikter, Sobre la grama (Ovanpå gräset), gavs ut 1972 och belönades med Nicaraguas främsta litterära pris: el premio Mariano Fiallos.

1970 gick Gioconda med i den då underjordiska sandinistiska befrielsefronten. Hon tjänstgjorde som kurir och transporterade vapen och pengar men var också ansvarig för att gömma hög uppsatta personer inom sandiniströrelsen. Gioconda hörde till den politisk-diplomatiska grenen av FSLN. Vid den här tiden skilde sig också Gioconda från sin förste man och tvingades för en tid att leva i landsflykt i Costa Rica och Mexiko där hennes son Camilo föddes.

Efter sandinisternas seger i offentliga val 1984 innehade Gioconda en rad officiella poster och tjänstgjorde bland annat som taleskvinna för regeringen och Nicaraguas första kvinnliga teve-chef.

1986 lämnade Belli det politiska livet och blev författare på heltid. Hennes första roman, La mujer habitada (Den bebodda kvinnan)utkom 1988 och fick ett stort genomslag. I Tyskland sålde romanen i över en miljon exemplar i sammanlagt tjugo olika utgåvor. Den belönades också med flera tyska litterära priser. Belli har sedan romandebuten utkommit med ytterligare tre romaner, varav Den förfördas hemlighet, är den senaste.

2001 utkom hennes självbiografi El País bajo mi piel (Landet under min hud) som sedan översatts till tyska, holländska, franska, italienska och engelska. Biografin väckte stor uppståndelse i Nicaragua för sin sexuella frispråkighet och sin kritik av det mansdominerade sandinistpartiet.

Sedan 2004 är Gioconda Belli medlem i la Real Academia de la Lengua, Capítulo de Nicaragua. Den nicaraguanska litterära akademin. Sedan 1990 delar Gioconda Belli sin tid mellan sina två hem i Santa Monica i Kalifornien och i Managua. Hon gifte sig 1987 med amerikanen Charles Castaldi vid en tidpunkt när detta sett ur politisk synvinkel, var högst kontroversiellt och det fanns vissa som menade att Belli gjorde sig skyldig till landsförräderi. Paret har en dotter tillsammans.

Utgivning

Om boken

Den spanske historieläraren Manuel och den sjuttonåriga latinamerikanska Lucía försöker gemensamt lösa mysteriet kring den spanska drottningen Juana "den vansinniga". Var hon i själva verket inte vansinnig, utan offrades hon i den bittra striden om den spanska tronen?

Drottning Juana av Kastilien (1479-1555) var dotter till det katolska kungaparet Ferdinand och Isabella och arvtagare till det spanska kungadömet. 1496 giftes hon bort med Filip den sköne av Habsburg och fick sex barn med honom. 1509, några år efter makens död, förklarades hon sinnessjuk och spärrades in på slottet i Tordesillas i nordvästra Spanien. Där levde hon återstoden av sitt liv, dvs i närmare femtio år.
På 1960-talet träffar den spanske historieläraren Manuel en ung latinamerikansk flicka vid namn Lucía i Madrid. Manuel tycker att Lucía är slående lik drottning Juana av Kastilien och berättar hennes historia för Lucía, som genast fängslas av hennes öde. Manuel är besatt av Juana och tror inte att hon drevs till vansinne av kärlek och svartsjuka. Förråddes hon i själva verket av sina närmaste och offrades i maktkampen om den spanska kronan? Allt tyder på att hon först manipulerades av sin make, sedan av sin far och till sist av sin son när hon bortmanövrerades från tronen.

Manuel och Lucía tillbringar allt mer tid tillsammans och besöker viktiga historiska platser med anknytning till Juanas liv: slottet Escorial, klostret Santa Clara och Pradomuseet. För att bättre kunna sätta sig in i Juanas liv börjar Lucía klä sig i renässansdräkt i Manuels sällskap och plötsligt får historien liv. Genom Lucía återvänder Juana för att berätta sin version av historien samtidigt som Lucías eget liv tar en dramatisk vändning och förändras för all framtid.

Gioconda Belli föddes 9 december 1948 i Managua i Nicaragua. Hennes far Humberto Belli var företagsledare och hennes mor Gloria Pereira var med om att grunda Teatro Experimental i Managua. På faderns sida härstammar familjen från Italien, därav Giocondas italienskklingande förnamn. Gioconda är näst äldst av fem syskon: Humberto, Eduardo, Lucía och Lavinia. Det är till dessa två yngre systrar som romanen Den förfördas hemlighet är tillägnad.

Läs mer

Gioconda Belli

Den förfördas hemlighet