Marianne Fredriksson

Foto: Ewa Rudling/Scanpix

Utforska författaren

Marianne Fredriksson föddes 1927 i Göteborg och arbetade som journalist på Göteborgs-Tidningen och Svenska dagbladet innan hon blev chefredaktör för Allt i hemmet där hon stannade i 15 år. Under den tiden startade hon också de framgångsrika tidningarna Vi föräldrar och Allt om mat. Hon skrev sin första roman, Evas bok, 1980 och sedan 1988 är hon författare på heltid med tretton romaner utgivna.Marianne Fredriksson är en av Sveriges få författare med världsberömmelse, utgiven på 44 språk. Till hennes tidigare framgångar hör böcker som Anna, Hanna och Johanna, Simon och ekarna, Kains bok, Älskade barn och Skilda verkligheter. I augusti utkommer Ondskans leende.

Utgivning

Om boken

Anna Hanna och Johanna är tre kvinnor ur olika generationer i samma familj.
Marianne Fredrikssons roman är en resa genom tre kvinnoliv. Berättelsen är också en resa i det svenska samhället där människors levnadsvillkor utvecklas från fattidgdom till välstånd.
Det är en bok kärlek som också ställer frågan:
Kan kvinnor någonsin bli oberoende?
Anna Hanna och Johanna är en av världens mest sålda böcker. Anna Godenius läser den med stor värme och inlevelse.

Läs mer

Marianne Fredriksson

Anna, Hanna och Johanna

Om boken

Det är höst, mörkret faller tidigt. Stina går runt sin stuga, tänder lampor som återger rummet sina färger.
Men inom henne finns mörker och förtvivlan. Sedan veckor tillbaka befinner sig hennes två små barn i USA, hos sin pappa som Stina flytt från efter att han hotat henne till livet.

När Stina först träffade Per föll hennes liv på plats. Hon var framgångsrik forskare, han charmig och initiativrik ekonom. Men snart började mardrömmen. Per visade sig vara en dubbelnatur, en man vars våldsamhet låg nära ytan.
Efter en dramatisk flykt - i tryggheten hos en kärleksfull familj och med skyddad identitet - tycker hon äntligen att framtiden ser ljus ut. Men så kommer domstolsbeskedet: Per ska få träffa sina flickor, mot hennes vilja.
Det som händer barnen i USA förändrar hennes syn på livet och människors natur för alltid. Finns det någon trygghet alls? Och syns det om en människa är riktigt ond?
Med den svenska naturen som fond lyfter Marianne Fredriksson fram viktiga mänskliga frågor som handlar om tillit och mod, ondska och godhet.

Läs mer

Ondskans leende

Marianne Fredriksson

Ondskans leende