Ingegerd Gavelin

Foto: Carina Vallin

Utforska författaren

Ingegerd Gavelin är socionom och föräldrarådgivare. Hon har en föräldramottagning i Stockholm och är också mindfulnessinstruktör.

I sitt samarbete med svenska Family Lab, inspirerat av den danske familjeterapeuten Jesper Juul, deltar Ingegerd Gavelin i seminarier och workshops om ämnen kring barn och familj, t ex:

• Från par till familj
• Konsten att säga nej med gott samvete
• Styvfamiljen
• Föräldrars ledarskap
• Att vara tonårsförälder

Utgivning

Om boken

Det är inte lätt att vara förälder. Nya situationer uppkommer hela tiden och du behöver både förstå och utveckla din föräldraintuition. Att möta sitt barn - och sig själv visar hur du kan göra.

I dag har många föräldrar bråttom och vill gärna ha snabba svar på svåra frågor. Det är lätt att tillgripa enkla metoder. Ingegerd Gavelin skriver i boken Att möta sitt barn - och sig själv om hur vår stress, oro och våra starka känslor faktiskt riskerar att leda till att vi förlorar den nära kontakten med våra barn.
Om vi ger oss tid att lyssna och försöka förstå kan våra barn i stället hjälpa oss att lösa de problem som dyker upp i tillvaron. Och när föräldrar lyssnar hjälper de barn att tänka och förstå sig själv. Så kan barnen och föräldrarna tillsammans hitta vägar i svåra situationer. Genom vår inställning till barnen kan vi faktiskt påverka vår bild av barnet och barnets självbild, eller som författaren själv uttrycker det:
"När vi säger 'Albin är lat' kan det kännas rätt hopplöst. Vi ser lätt framför oss en vuxen lat människa som aldrig kommer loss. Det påverkar hur vi bemöter Albin, kanske med otålighet och ilska. Men om vi säger 'Albin har inte lärt sig att kämpa ännu' kan vi få nya idéer. Måste han kanske träna på att kämpa? Eller har han något att lära oss om att ta det lugnt?"

Barn har ingen nytta av perfekta föräldrar - sådana kan man inte lära sig någonting om livet av. Det avgörande är hur vi kan hantera konflikter och vardagstjafs med våra barn och hur vi kan ta hand om oss själva så att vi orkar med föräldraskapet.
"Den största kärleken" brukar föräldraskapet kallas. För många föräldrar är det mer kamp än glädje. Barnet kan väcka gamla svårigheter till liv. Men genom att förstå varför vi reagerar som vi gör som föräldrar kan vi också utvecklas och förändra våra "automatiska tankar" så att de hjälper oss i vardagen med våra barn.
Livet som förälder blir sällan som man tänkt sig. Men genom att möta sitt barn - och sig själv - kan det bli mycket bättre.

Läs mer

Ingegerd Gavelin

Att möta sitt barn - och sig själv

Om boken

Tonåringen är inte ett problem utan ett barn som håller på att bli vuxen, som fortsatt behöver en vuxen att prata med (men kanske inte lyssna på) och som behöver uppskattning för den hon är.
Tonåringen ska frigöra sig från föräldrarna och det krävs ibland starka uttryck för att klara det. Därför måste tonåringen få bullra eller stänga in sig och inte minst misslyckas - tonåringen gör ju många "vuxensaker" för första gången. Det är sällan det blir rätt på en gång.
Det är i grunden författarens inställning. Ingegerd Gavelin är socionom och har under sitt yrkesliv både arbetat med tonåringar och deras föräldrar. Den kunskap hon förvärvat sammanfattar hon här och får läsaren att förstå varför tonåren är så jobbiga - och så roliga.
I boken ges exempel på en rad mer eller mindre vanliga situationer som man kan möta som tonårsförälder, och författaren visar på ett konkret sätt hur vi kan agera för att tonåringen ska växa och kunna ta eget ansvar. För boken handlar om både tonårsutveckling och föräldrautveckling.
I boken kommer också många tonåringar själva till tals om sina liv.
Ur innehållet: Tonårsutveckling Att vara tonårsförälder Kommunikation och konflikter Tonårsflickor Tonårspojkar Sex Skolproblem Internet, datorspel och dokusåpor Ätstörning Depression och ångest Tobak, alkohol och droger


Läs mer

Lita på din tonåring

Ingegerd Gavelin

Lita på din tonåring