Sofia Nordin

Foto: Sara Moritz

Utforska författaren

Sofia Nordin, född 1974, debuterade 2003 med Äventyrsveckan, och har sedan dess gett ut drygt 20 böcker – alltifrån bilderböcker till vuxenromaner. Nordin nominerades till Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok både 2009 (Natthimmel) och 2010 (Det händer nu). 2013 nominerades hennes En sekund i taget till Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur. 


Sofia Nordin berättar om sig själv:

Långt innan jag själv kunde läsa var böcker livsviktiga för mig. Många av mina uppväxtminnen är förknippade med läsning, och få saker kan göra mig så upprymt nostalgisk som tanken på de barnbokshjältar och -hjältinnor jag skrattade och grät med. Helst grät jag faktiskt - det var ett av mina viktigaste kriterier - En Bra Bok skulle få en att gråta, åtminstone på slutet. Förmodligen har jag läst hundratals böcker om barn som tar hand om övergivna djur, helst vilda, så att de på slutet måste återfå sin frihet. För att inte tala om övergivna barn som på slutet återfinner trygghet. En kombination av båda varianterna stod högt i kurs.

Jag vet inte hur många timmar av mitt liv, och mina föräldrars för den delen, som gått åt till att mätta min bokhunger. Sammanlagt måste det handla om år. Det svindlar vid blotta tanken.

Men det är effektivt använd tid, vill jag påstå. Många ser böcker som någon form av verklighetsflykt - jag har aldrig förstått varför. Det är ju genom böckerna man lär känna alla de platser, epoker och öden man aldrig skulle haft tid, råd, möjlighet eller ens lust att stifta bekantskap med i levande livet. Ja, genom böcker kan man till och med få tillgång till andra människors tankar, deras innersta skräck och glädje, något man annars sällan blir bjuden på, ens när man kommer människor nära.

När jag så själv började skriva på det som skulle bli min debutbok försökte jag vara elva år igen. Vad skulle ha fått mig att lyfta boken med iver i händerna, vad skulle ha fått mig att läsa oavbrutet till sista sidan? Övergivna djur förstås, och "förr i tiden". Skog och kojor och överlevnadskamp, en huvudperson som blir starkare, och något som får en att gråta på slutet. Något var jag tvungen att kompromissa med mitt vuxna jag, min smak och mina begränsningar; det blev inga övergivna djur, och inget förr i tiden. Men skog och överlevnadskamp, och en huvudperson som på sätt och vis blir starkare. Fast huruvida man gråter på slutet, det vet bara mina läsare ...

Utgivning

Om boken

Alma förstår sig på miljökemi. Hon förstår matematik. Hon förstår meteorologi i all sin brusande nyckfullhet. Men människor tycker hon är obegripliga. De kan bli lämnade, lurade, besvikna. Gång på gång.

Själv föredrar hon att aldrig känna tillit till någon, för att slippa bli sviken. Hon har tillfälliga affärer med män hon tar hem från krogen, men tillåter sig aldrig att utveckla några känslor för dem.

Så hittar hon Cedrik på krogen. Cedrik som hon vuxit upp med, men som lämnade henne för att resa jorden runt. Det hade kunnat bli ett vackert återseende men utvecklar sig till något helt annat.

Sofia Nordin är född 1974 och kanske mest känd som barn- och ungdomsförfattare med två Augustnomineringar. Atomer är hennes tredje vuxenroman.

Läs mer

Sofia Nordin

Atomer

Om boken

Sofia Nordin är tvåfaldigt nominerad till Augustpriset för sina ungdomsböcker. Nu har hon skrivit romanen Gå sönder, gå hel, en både drabbande, gåtfull och obeveklig berättelse.

En kvinna befinner sig på flykt. Med ett litet spädbarn tätt tryckt mot sitt bröst gömmer hon sig i en sommarstuga. Men oron över att bli upptäckt gör att hon liftar till Stockholm där hon lever som hemlös under några allt kallare månader.
Parallellt löper en annan berättelse om en kvinna som lever radhusliv med man och två barn. De har träffats på internet och skapat sig sin lilla idyll.
Så småningom går berättelserna ihop. Det finns ett före och ett efter.

Med bävan och stigande motstånd följer man händelseutvecklingen i Sofia Nordins imponerande och suggestiva roman. I Gå sönder, gå hel har Sofia Nordin funnit språklig gestalt för en komplex historia, som växlar mellan hallucinatoriska glimtar och sönderfall och en förfärande saklighet. Obevekligt rullar berättelsen fram, nära nog som en fallstudie; stark, gåtfull och svår att släppa.

Läs mer

Gå sönder, gå hel

Sofia Nordin

Gå sönder, gå hel