Roger Älmeberg

Foto: Cato Lein

Utforska författaren

Roger Älmeberg har varit journalist i över 40 år – bland annat som reporter, redigerare och redaktionschef på tidningar, producent på Sveriges Television, kanalchef inom Sveriges Radio samt chefredaktör på tidskriften Från riksdag & departement.

Han har en fil. kand. i modern politisk och ekonomisk historia och har tidigare utkommit med böckerna Flygaren som försvann (1983), Hemliga förbindelser. DC 3:an, Sverige och kalla kriget (2007), Då världen höll andan. Kubakrisen 1962 (2009) och Franco. Diktator på livstid (2012). Förutom författandet jobbar han som frilansjournalist.

Utgivning

Om boken

Gustaf VI Adolf bidrog personligen till att rädda monarkin i Sverige när han 1918 1919, tillsammans med bland andra Hjalmar Branting, som kronprins pressade Gustaf V och högern att gå med på en demokratisk rösträttsreform. Hans personlig popularitet gjorde senare att republikfrågan avfärdades från vår nuvarande författning.

Barndomen och relationen till föräldrarna, särskilt till drottning Victoria, var svår. Första hustrun, kronprinsessan Margareta, påverkade honom att bli öppnare och socialt engagerad, men äktenskapet slutade i tragedi en av flera i hans liv, som när äldste sonen omkom i en flygolycka 1947.

Hans andra hustru, drottning Louise, blev ett stort stöd för honom samtidigt som relationen till hans barn försvårades.

Tage Erlander gillade inte kungen från början, men statsministern svängde helt och de fick ett gott samarbete.

Hans insatser för vårt konst- och kulturliv och humanism var betydande och blev en del av vårt kulturarv. Även denna sida av gamle kungen framhävs i boken där även hans dotterdotter, drottning Margrethe II av Danmark, berättar om sin relation till sin morfar och del av glädjeämnena och problemen inom familjen.

Läs mer

Roger Älmeberg

Gustaf VI Adolf

Om boken

De senaste åren har bearbetningen av Francos diktatur och inbördeskriget på allvar börjat i Spanien. Rehabilitering av offer för diktaturen har gått hand i hand med opartisk forskning kring inbördeskriget där även avrättningar och tortyr utförda av republikanerna lyfts fram.

Vem var då Franco - en av Europas mest framgångsrika diktatorer under modern tid? Hans tid vid makten var 36 år, betydligt längre än Stalins, Hitlers och Mussolinis. Här berättas nu historien om hur en tillbakadragen pojke utvecklas till en framgångsrik militär och maktmänniska.

Francisco Franco föddes 4 december 1892 i staden El Ferrol i Galizien vid Atlantkusten. Modern var djupt religiös och blev den som fick hålla ihop familjen medan fadern rumlade om och ofta var borta. Tre söner och två döttrar fanns i äktenskapet. Han övergav familjen samma år som den 14-årige Francisco Franco skrevs in i infanteriets akademi i Toledo.

Francos avgörande militära karriär skedde i dåvarande Spanska Marocko. Han befordrades snabbt genom sitt modiga och systematiska ledarskap över de införda reguljära trupperna och senare som befälhavare i den nybildade spanska främlingslegionen.

Han anslöt sig sent till gruppen av konspirerande militärer inför upproret mot den spanska regeringen i juli 1936. Genom en blandning av tur, skicklighet och förslagenhet visade Franco under inbördeskriget att han inte bara var en duglig general - som politiker visade han ännu större skicklighet.

Den 1 april 1939 förklarade Franco seger i inbördeskriget. Segertåget i Madrid hölls den 22 maj 1939. Sedan behöll han makten till sin död den 20 november 1975.

Läs mer

Franco

Roger Älmeberg

Franco

Om boken

Kubakrisen i oktober 1962 förde de båda supermakterna USA och Sovjet till randen av ett kärnvapenkrig.

Den började när USA:s spionplan U 2 fotograferade av sovjetiska raketanläggningar vid San Cristobal och pågick till dess att Chrusjtjov gav vika och drog tillbaka kärnvapenraketerna från Kuba.
Boken skildrar maktspelet mellan president John F. Kennedy och den sovjetiske ledaren Nikita Chrusjtjov. Även de internationella påtryckningar och reaktionerna i Stockholm och Havanna finns med.
Händelseutvecklingen skildras även utifrån olika personers tankar, åsikter och agerande. Förutom de amerikanska och sovjetiska ledarna och deras militära och politiska rådgivare får de kubanska och svenska ledarnas agerande och reaktioner en framträdande plats.
Fidel och Raul Castro hade mycket lite att säga till om utvecklingen. Tage Erlander stannade i Dubrovnik och fortsatte semestern där. Utrikesminister Torsten Nilsson fick huvudrollen både i FN i New York och när han tvingades resa tillbaka till Stockholm till utrikesnämnden.
Den svenske GRU-agenten Stig Wennerström var involverad i underrättelsearbetet, mer marginellt däremot än en rad andra underrättelseagenter som agerade bakom kulisserna i Washington och Moskva före och under krisen.
Boken bygger på ny forskning i svenska och utländska arkiv. En rad nya fakta och händelser belyses som är av intresse för både svenska och internationella läsare.


Läs mer

Då världen höll andan

Roger Älmeberg

Då världen höll andan

Om boken

När Östersjöns yta bröts en stilla natt den 19 mars 2004 var det ett magiskt ögonblick, inte bara för mig.
Havsytan gnistrade när planet som en gång hade deltagit Sveriges hemligaste verksamhet under kalla kriget lyftes upp i en specialgjord vagga.

Strålkastare och fotoblixtrar lyste upp aluminiumkroppen och havsvattnet när DC-3:an lyftes ombord på svenska marinens bärgningsfartyg Belos.

Vi var några anhöriga som var med ute på havet den natten. Efter 52 år hoppades vi få svaren på vad som hade hänt männen i DC-3:an när det sovjetiska jaktplanet anföll. Min far, Alvar Älmeberg, var pilot ombord. DC-3:an hade fredagen den 13 juni 1952 spanat mot sovjetiska radarstationer längs baltiska kusten och mot en stor marinövning.

Varje människa präglas av sin barndom och uppväxt. Efter att min pappa plötsligt försvann under ett hemligt uppdrag var jag dömd att försöka finna och förstå sanningen kring försvinnandet.

Min mamma, syster och jag vågade inte tala om pappa för att inte göra varandra ledsna. Men trots bortträngningarna gjorde min pappa sig ständigt påmind i våra liv.

Under många år möttes vi anhöriga till de åtta männen med misstro och överseende medömkan från myndigheter, men även från medier och så kallat vanligt folk. Bilden av ett neutralt och fridfullt Sverige med världens ärligaste statstjänstemän och politiker var och är fortfarande stark. Den försvunna DC-3:an handlar om hemlig verksamhet och om svek och statens intressen av att ibland dölja sanningen.

Kvarlevorna av fyra män återfanns i samband med att DC-3:an bärgades. Alvar Älmeberg var den förste som identifierades. Vad som hände de fyra andra männen ombord är fortfarande ovisst.

Jag ville skriva denna bok som ett försök att bidra till förståelsen av vad som hände och varför.
Roger Älmeberg

Läs mer

Hemliga förbindelser

Roger Älmeberg

Hemliga förbindelser

Nyheter

5 februari 2018

Boken om Gustaf VI Adolf nominerad till Årets bok om svensk historia

Nyheter