Erik Fichtelius

Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Utforska författaren

Erik Fichtelius, f. 1949, är chef för SVT:s politiska redaktion 24 Direkt. Han har tidigare varit politisk reporter och kommentator på Aktuellt, chef för radions Ekoredaktion och nyhetsreporter på radion sedan början av 70- talet.Han har varit gästprofessor i journalistik vid Stockholms universitet och vunnit Stora Journalistpriset, Wilhelm Moberg-stipendiet, Expressens guldgeting och Ikarospriset.Erik Fichtelius har publicerat böcker om Västsahara, Ghana, Sydostasien, persondatorer och en deckare om ekonomisk brottslighet. Hans lärobok Nyhetsjournalistik - Tio gyllene regler används på utbildningar runt om i landet och har översatts till ett tiotal språk, bl a ryska, arabiska och vietnamesiska.

Utgivning

Om boken

Under tio års tid intervjuade Erik Fichtelius Göran Persson fortlöpande för en kommande TV-dokumentär. Aldrig tidigare har en journalist under så lång tid och så nära kunnat följa en sittande regeringschef. Ingen av dem visste när materialet skulle användas, bara att det fick publiceras först när Persson avgått som statsminister. Sammanlagt kom det att bli 57 intervjuer, ungefär 100 timmar inspelade på band. Två av dessa visas i tv-dokumentären. Resterande intervjuer har Erik Fichtelius bearbetat för boken.
Här berättar Göran Persson med stigande uppriktighet om sina möten med utländska ledare, hur han bildat sina regeringar och tänkt kring sina ministrar. Han beskriver sin ilska över oppositionspolitiker och sin frustration över medierna. Vi får följa honom i triumfen som EU:s ordförande och i katastrofen i EMU-valet. Han berättar om sorgen efter Anna Lindh och svårigheten att hitta en efterträdare. Han intervjuas några dagar efter tsunamikatastrofen och om sin relation till kungen. Han formulerar sina visioner och talar om vad som blev av alla drömmar.Det formar en berättelse om en dramatisk tioårsperiod som tog slut i september 2006.

Läs mer

Erik Fichtelius

Aldrig ensam, alltid ensam

Om boken

Aldrig ensam, alltid ensam är en intervjubok och en dokumentation över statsminister Göran Perssons tio år vid makten, 1996 2006. Aldrig tidigare hade en journalist under så lång tid och så nära kunnat följa en sittande regeringschef. 57 intervjuer spelades in för en tv-dokumentär som sändes efter att Persson avgått. Det blev omkring etthundra timmar samtal mellan Persson och SVT-journalisten Erik Fichtelius, som förutom tv-filmen också redigerade det digra materialet till denna bok, som ursprungligen utkom 2007.

Här berättar Göran Persson med stigande uppriktighet om sina möten med utländska ledare, hur han bildat sina regeringar och tänkt kring sina ministrar. Han beskriver sin ilska över oppositionspolitiker och sin frustration över medierna. Vi får följa honom i triumfen som EU:s ordförande och i katastrofen i EMU-valet. Han berättar om sorgen efter Anna Lindh och svårigheten att hitta en efterträdare. Han intervjuas några dagar efter tsunamikatastrofen och om sin relation till kungen. Han formulerar sina visioner och talar om vad som blev av alla drömmar.

Boken formar en berättelse om en dramatisk tioårsperiod som tog slut i september 2006.

Läs mer

Aldrig ensam alltid ensam

Erik Fichtelius

Aldrig ensam alltid ensam