Annelie Ewers

Utforska författaren

Annelie Ewers är journalist med passion för internationella kök. Tillsammans med Jan Tham har hon skrivit Kök i Hanoi.

Utgivning

Om boken

Kök i Hanoi bjuder på smal och hälsosam mat med mycket grönt för den som vill laga snabbt, enkelt, vackert och gott.

Gnistrande vita kålhuvuden, ljust lila auberginer, gröngula stjärnfrukter, morötter, rättika, blomkål, krispiga salladslökar, doftande ananas och bittersöt pomelo. Ris och nudlar i flätade korgar, berg av citrongräs, chili, vitlök, färsk ingefära och lime. Gröna peppriga blad i stora knippen, rykande soppgrytor och dofter av nygrillat från restaurangerna som ockuperar många av trottoarerna.
Hanoi är ett kök och maten finns överallt. På de smattrande motorcyklarna fraktas allt från grönsaker och frukt till levande kor och grisar, eller familjer om fem som transporterar en jättegryta med kvällsmaten fastklämd mellan förarens ben. Gatans kulinariska teater är öppen för alla, från tidigaste morgon till sen kväll - de myllrande marknaderna, trottoarköken, hål-i-väggen-restaurangerna, de väderbitna kvinnorna som säljer sina frasiga baguetter vid Hoan Kiemsjön i hjärtat av Hanoi.
Boken inleds med en introduktion till den vietnamesiska matkulturen och dess traditioner. Sedan följer recept på vårrullar och dipsåser, Pho och andra soppor, sallader, grönsaksrätter, fisk och skaldjur, biff, fläsk och fågel. Allt rikt illustrerat med bilder av staden, maten och stämningen.
Kök i Hanoi innehåller utöver recept också grundmetoder för tillagning av grönsaker, fisk och kött som sedan kan användas och utvecklas i ditt eget vietnamesiska kök. Boken avslutas med en initierad restaurangguide till Hanoi för den som vill uppleva maten på plats!

Läs mer

Annelie Ewers, Katy Kimbell

Kök i Hanoi