Ulrika K Engström

Foto: Leif Hansen

Utforska författaren

Ulrika K Engström, f. 1977, är journalist. Hon reste till Kina första gången 1996, då hon tillbringade ett år i Shanghai. 2002 flyttade hon tillbaka till Shanghai och var 2002-2006 SvD:s Kina-korrespondent. Innan dess jobbade hon som frilansreporter för bl a DN, Aftonbladet, Elle och RES.

Utgivning

Om boken

Shanghai-tjejen Zat Liu har vid 30 års ålder gjort en hisnande klassresa och får en löneökning på 1000 procent.
Wang Junbin är en av 700 miljoner outbildade bönder på den kinesiska landsbygden.
Hujia är en aktivist som sitter i husarrest sedan han gett medicin till aidssjuka.
Chen Tianqiao blev Kinas rikaste man genom att konstruera online-spel - innan han förlorade en miljard dollar...

Tack vare Kinas ekonomiska rekordutveckling har många kineser fått en förbättrad levnadsstandard och en ökad personlig frihet. Men den friheten är på villkor att man inte vill diskutera politik, inte ber att få rösta och inte ifrågasätter kommunistpartiet.

Hur lever man i ett samhälle där media censureras, där partiet är enväldigt och där demokrati än så länge är en utopi? Vem vågar göra revolution? Hur många väljer att inte protestera, för att inte riskera sin nyvunna välfärd, eller av rädsla för att förlora den lön som försörjer en hel familj?

Journalisten Ulrika K. Engström har bott i Kina från och till under de senaste tio åren. I Den harmoniska revolutionen skildrar hon Kinas snabba utveckling genom människor hon mött och deras livsöden.

Här finns migrantarbetare och IT-miljarder, bönder och punkare - några av Kinas 1,3 miljarder människor, som alla på olika sätt berörs av landets osannolika utveckling.

Läs mer

Ulrika K Engström

Den harmoniska revolutionen