Nuri Kino

Foto: Pieter ten Hoopen

Utforska författaren

Nuri Kino är en av Sveriges mest prisbelönta journalister och dokumentärfilmare. Han har rapporterat för samtliga större svenska medier samt ett antal utländska. Han var en av de svenska journalister som 2001 avslöjade kopplingen mellan UFF:s klädinsamlingar för välgörenhet och en dansk sekt som bildades på 1970-talet och behåller stora delar av pengarna i egen ficka. Idag återfinns samma verksamhet i ett sjuttiotal länder världen över, och dess ledare är internationellt efterlyst.

Utgivning

Om boken

Välgörarna är en historia om en man som egentligen inte ville lägga sig i, men som till slut inte tål att se hur en biståndsorganisation lurar och utnyttjar både dem som vill göra gott och dem som desperat behöver hjälp.

Ninos Melke Mire får nys om att den hyllade butikskedjan Bistånd från Hand till Hand lurar godtrogna kunder och välmenande volontärer. Bakom BHH ligger en sekt som stoppar pengarna i egen ficka.

När varken polis eller myndigheter tycks reagera ger han sig i lag med den tredje statsmakten, vars syfte han tror är att avslöja sanningen, och där kollegor hjälper varandra. Med hjälp av kollegan Emil, sektavhopparen Ingrid och sina assyriska släktingar runt om i världen upptäcker han ekonomisk brottslighet på global nivå - och att sektens ledare inte skyr några som helst medel för att tysta dem som vill avslöja verksamheten. Följ med på en resa genom ett Sverige där de flesta helst vill "gå på semester" och vidare ut i en värld full av lögner.

Nuri Kino och Jenny Nordberg är undersökande journalister. De har rapporterat från många länder, de har producerat dokumentärfilmer och de har vunnit otaliga utmärkelser. Välgörarna är deras första roman om Ninos MelkeMire.

Läs ett utdrag ur boken

Läs mer

Jenny Nordberg, Nuri Kino

Välgörarna