Roger Nilson

Utforska författaren

Roger Nilson är Sveriges meste jorden runt-kappseglare. Han har varit projektledare, skeppare, men framför allt navigatör och läkare i mängder av stora seglingsprojekt. 2005 utnämndes han till "Årets Seglare" av Svenska Seglarförbundet med motiveringen "50 dagar och 16 timmar tog det för Orange II att segla runt jorden, det gör en snittfart på 22 knop, mer än en vecka snabbare än det gamla rekordet som innehölls av Cheyenne. För denna unika prestation fick Roger Nilson utmärkelsen Årets Seglare. Hans insats som navigatör ombord på Orange II hade en central roll i teamets framgång."

Han har även tilldelats Svenska Seglarförbundets vandringspris "Nakterhuset" för sin insats som navigatör ombord Orange II när de slog rekordet över Atlanten sommaren 2006. 

Roger har tidigare utgivit böckerna The Card - ett kort i leken (Svenska Dagbladet 1990), Man behöver inte vara galen - men det hjälper! Whitbread 1993/94 (med Gunnar Krantz, Svenska Dagbladet 1995), Den blå båten - segling och affärer (med Gunnar Krantz, Svenska förlaget 1999).

Utgivning

Om boken

Allting är extremt med Whitbread Round the World Race - båtarna, distansen och omständigheterna. Några av världens mest extrema kappseglingsbåtar drivs extremt hårt i ofta extremt väder av några av världens mest erfarna besättningar.

Det är världens längsta kappsegling. 27 000 distansminuter och 120 dagar till sjöss. Det är ett grymt och våghalsigt spel, där risken för en våldsam död bland stormar och isberg aldrig kan räknas bort. Men det är utomordentliga sjömän som ger sig ut, som känner riskerna, som redan har prövats under hårda seglingar och som litar till sitt omdöme och sina kunskaper.

Roger Nilson är den ende svensk som seglat flera Whitbread. Här berättar han om den uppseendeväckande seglingen 1985-86 ombord på den olycksdrabbade Drum, som började med att tappa kölen under dramatiska omständigheter sex veckor före start. Han berättar om en besättning som slet och som vände ett hotande nederlag - om inte till seger så till triumf. En segling som Whithbread är extrem, men erfarenheterna därifrån angår alla seglare.

Läs mer

Roger Nilson

Med Drum genom eld och vatten

Om boken

Roger Nilson har kappseglat 7 varv runt jorden, fler än någon annan svensk. Fem Whitbread Round The World Race/Volvo Ocean Race, The Race i en fransk katamaran, Innovation Explorer, och blev därmed den förste svensk som kappseglade nonstop runt jorden. Som navigatör på den franska katamaranen Orange II är han sedan 2005 innehavare av gällande världsrekord i hastighetssegling jorden runt: 50 dagar och 16 timmar! Han har också rekordet över Atlanten: 4 dagar och 9 timmar. Roger har seglat genom ishavets stormar och tropikernas stiltjebälten, han var med i det beryktade Fastnet Race 1979 då 17 seglare omkom i den värsta stormen i mannaminne, 1985 i samma race räddades han från en uppochnedvänd Drum, som tappat kölen, tillsammans med den övriga besättningen …

I denna memoarbok, mitt i livet, finns berättelserna från de mest spännande seglatserna. Men här finns också berättelsen om en inre resa för att nå självförståelse och finna sinnesro. Följ med på fantastiska seglingar runt jorden, piratöverfall i Västindien, men också på resor till kursgårdar för gruppterapi, till gurus i Indien, till barndomens Skövde, och på en antropologisk expedition i Indonesien med Mick Jagger …

Läs mer

Mot stormens öga

Roger Nilson

Mot stormens öga